Ozonlaget bliver tyndere over befolkede områder
Kilde: 
06 februar 2018

For nyligt kunne forskere fortælle den glædelige nyhed, at hullerne i ozonlaget ved polerne er ved at lukke sig igen.

Men nu viser ny forskning, at ozonlaget samtidig bliver tyndere andre steder på Jorden – hvor der bor mange flere mennesker. Det skriver The Guardian.

I det nye studie har forskerne undersøgt ozonlaget i andre områder end polerne – og her stod det klart, at mens mængden af ozon er steget omkring polerne, er det faldet andre steder.

»Det er bekymrende. Selvom Montrealprotokollen har gjort, hvad vi ville have den til at gøre i den øvre stratosfære, foregår der andre ting, som vi ikke forstår,« siger professor Joanna Haigh fra Imperial College London, England, som er en del af det internationale forskerhold bag studiet, til The Guardian.

Forskerne mistænker flere mekanismer bag fænomenet.

En forklaring kan være kraftigere vind forårsaget af global opvarmning, som skubber ozonen mod polerne. En anden forklaring kan være industrikemikalier, som ellers hidtil har været frikendt.

Men der er ingen klare beviser på noget.

»For at finde ud af, hvilke tiltag der er nødvendige for at forhindre yderligere fald (i mængden af ozon, red.), er det ekstremt vigtigt at forstå, hvad er forårsager den observerede nedadgående tendens,« siger atmosfærekemiker Anna Jones fra British Antarctic Survey til The Guardian. Hun har ikke været en del af studiet.

eh

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.