Opsigtsvækkende fossilfund: Dræber-asteroide udryddede ikke kun dinosaurerne
Kilde: 
01 april 2019

Skruer vi tiden omkring 60 millioner år tilbage, slog en enorm asteroide ned omkring et mindre hav nær Mexico og efterlod sig et 144 kilometer åbent krater og kastede kæmpe mængder af jord i luften, herunder flere bjerge. 

Dræber-astroiden er af mange kendt for at have udryddet dinosaurerne, men nu tyder et fund af nye fiskefossiler på, at nedslaget havde enorme konsekvenser for det ganske dyrerige, hvor tre ud af fire ferskvands- og marine arter blev udryddet som konsekvens af nedslaget. 

Ferskvandsfisk og marine væsner var således de store ofre, men også planter og 93 procent af alt plankton blev udryddet.

Det skriver Washington Post på baggrund af et nyt studie, der bliver publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) næste uge.

De nye fossil-fund er blandt andet med til at klarlægge konsekvenserne af asteroidenedslaget, og i artiklen skriver Washington Post, at fiskene - kort efter nedslaget - inhalerede glas, når de svømmede, og at store bølger kastede dyr ind på land, mens de efterfølgende bølger begravede dyrene i silt (finkornet jordtype).

LÆS OGSÅ: Dino-dræbende asteroide gav Jorden hedeslag

En stor del af fiskene, hvis fossiler forskerne netop har udgravet, døde i de første minutter - eller timer - efter nedslaget ifølge Washington Post. 

Og fossilerne vækker begejstring hos flere palæontologer.

»Du kommer helt tilbage til den tid, hvor dinosaurerne døde. Det er, hvad dette er: Den dag, hvor dinosaurerne døde, « fortæller Timothy Bralower, som er palæontolog på Pennsylvania State University og forsker i krateret, til Washington Post. Han har ikke været med i det nye studie. 

Det store krater blev fundet i starten af 90’erne på Yucatan-halvøen i det sydøstlige Mexico, og i artiklen beskriver Washington Post, hvordan der løbende er blevet offentliggjort nye fund fra krateret - senest det nye fund af fossiler. 

Studiet med titlen 'Prelude to Extinction: a seismically induced onshore surge deposit at the KPg boundary, North Dakota' bliver udgivet i PNAS næste uge.

LÆS OGSÅ: Forskere sætter spørgsmål ved, om asteroide udryddede dinoer

LÆS OGSÅ: Masseudryddelse for 66 millioner år siden banede vej for nutidens hajer

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.