Opråb til forskere: Deltag i fotokonkurrence, og vis os din forskning
Glem alt om ord og lange forklaringer. Danmarks Grundforskningsfond vil gerne opfordre alle forskere til at gribe kameraet og tage billeder af deres forskning - i den gode formidlings navn.

I videoen her fortæller to medlemmer fra dommerpanelet - professor Minik Rosing og direktør for Ny Carslberg Glyptoteket, Christine Buhl Andersen - hvad de forventer af et godt videnskabsfoto. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

»Et videnskabsfoto kan være en brobygning til folk, der normalt ikke ville læse sig ind på emnet, men gennem et foto bliver nysgerrige.« 

Det fortæller Christine Buhl Andersen, direktør på Ny Carlsberg Glyptoteket og medlem af dommerpanelet i Danmarks Grundforskningsfonds fotokonkurrence 2019.

»Det er altid utroligt spændende at se, hvad der kommer med i konkurrencen. Personligt synes jeg, at naturen kan generere nogle af de smukkeste mønstre og billeder,« tilføjer hun.

Danmarks Grundforskningsfonds fotokonkurrence blev lanceret sidste år. Målet er at udbrede budskabet om, hvordan videnskabelige fremskridt hver dag skaber ny viden og udvikler verden omkring os.

Videnskab.dk er mediepartner for fotokonkurrencen. Det indebærer, at Videnskab.dk følger den tæt og løbende vil bringe billeder herfra.

Forskere, deltag nu!

Forskere kan indsende billeder til fotokonkurrencen fra nu og frem til 1. februar 2019.

Billederne sendes til Danmarks Grundforskningsfond photocompetition@dg.dk

Læs mere om konkurrencen her på fondens hjemmeside.

Et godt foto gør ord overflødige

I dommerpanelet sidder også Minik Rosing, professor ved Statens Naturhistoriske Museum. Han er begejstret for konkurrencen og peger på fotografiets evne til at skære alt det komplicerede fra og gøre forskningen vedkommende med det samme.

»Et godt videnskabsfoto sætter mig i forbindelse med forskningen, uden det sker gennem en masse ord eller forklaringer. Det er noget, hvor jeg får en fornemmelse af, hvad det er, personen gerne vil, og hvad det er, der optager og fascinerer vedkommende,« forklarer han og tilføjer:

»Det skal naturligvis være godt komponeret og godt teknisk udført, og så skal det være et foto, der umiddelbart taler til den, der ser det. Det skal ikke være et, hvor man skal sidde og analysere sig frem til et eller andet.«

Du kan læse mere om konkurrencen på fondens hjemmeside.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det nye krater på Mars, som er foreviget i nedenstående foto.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed. Kanalen henvender sig til unge, som bruger YouTube til at hente inspiration og viden om sundhed.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.