Når vi hører navnet Niels Bohr, forbinder vi det uløseligt med atomer og kvantefysik. Måske i en sådan grad, at mennesket bag i dag bliver glemt.
For hvem var denne mand, dette fyrtårn, som har lagt navn til et helt institut på Københavns Universitet, og som for præcis 100 år siden vandt Nobelprisen i fysik? Hvordan talte han, og hvordan gik han klædt?
Det er der nu rig mulighed for at opleve. For Det Danske Filminstitut har i forbindelse med 100-års jubilæet for Nobelprisen digitaliseret en række film af og om Niels Bohr.
»Niels Bohr var atomforsker, en filosofisk anlagt én af slagsen, og familiefar,« siger Lars-Martin Sørensen, der er forskningsleder ved Det Danske Filminstitut, på Danmarkpåfilm.dk.
»Denne filmsamling favner hele Niels Bohrs liv med regulære portrætfilm, små reportager og nogle lidt skramlede private optagelser.«
De i alt 19 film spænder fra 1926 frem til 2013. Blandt de ældste film er der en række reportageoptagelser med Niels Bohr i laboratoriet, på instituttet og hjemme i Carlsbergs æresbolig, hvor han boede fra 1931 til 1962.
I samlingen er der også optagelser af Niels Bohr til FN-konference i Geneve 1955, hvor han advokerer for en fredelig brug af atomkraft (videoen nedenfor).
Blandt portrætfilmene finder man blandt andet det filmiske essay af Børge Høst 'En ny virkelighed' fra 1963. Filmen fortæller om den moderne atomforskning og er tilegnet Niels Bohr året efter hans død.
I anden portrætfilm af Ole John fra 1985 bliver Niels Bohrs historie fortalt gennem verdenskendte atomfysikere, der alle var nære venner af den danske fysiker. Filmen fortæller blandt andet om hans ungdom og hans rolle i udviklingen af atombomben.
Alle film kan tilgås gratis. Du kan læse mere om filmsamlingen her.