Oplev mennesket Niels Bohr på film
Gå på opdagelse i atomforskeren og familiefaren Niels Bohr i ny digitaliseret filmsamling, der rummer reportager, portrætter og private optagelser.
Niels-Bohr-nobelpris-fysik-1922

Hvem var Niels Bohr, manden bag Nobelprisen i fysik 1922? Gå på opdagelse i Det Danske Filminstituts nye, gratis filmsamling om den store, danske fysiker. (Foto: Aktuel Naturvidenskab)

Hvem var Niels Bohr, manden bag Nobelprisen i fysik 1922? Gå på opdagelse i Det Danske Filminstituts nye, gratis filmsamling om den store, danske fysiker. (Foto: Aktuel Naturvidenskab)

Når vi hører navnet Niels Bohr, forbinder vi det uløseligt med atomer og kvantefysik. Måske i en sådan grad, at mennesket bag i dag bliver glemt.

For hvem var denne mand, dette fyrtårn, som har lagt navn til et helt institut på Københavns Universitet, og som for præcis 100 år siden vandt Nobelprisen i fysik? Hvordan talte han, og  hvordan gik han klædt?

Det er der nu rig mulighed for at opleve. For Det Danske Filminstitut har i forbindelse med 100-års jubilæet for Nobelprisen digitaliseret en række film af og om Niels Bohr. 

»Niels Bohr var atomforsker, en filosofisk anlagt én af slagsen, og familiefar,« siger Lars-Martin Sørensen, der er forskningsleder ved Det Danske Filminstitut, på Danmarkpåfilm.dk.

»Denne filmsamling favner hele Niels Bohrs liv med regulære portrætfilm, små reportager og nogle lidt skramlede private optagelser.«

De i alt 19 film spænder fra 1926 frem til 2013. Blandt de ældste film er der en række reportageoptagelser med Niels Bohr i laboratoriet, på instituttet og hjemme i Carlsbergs æresbolig, hvor han boede fra 1931 til 1962. 

I samlingen er der også optagelser af Niels Bohr til FN-konference i Geneve 1955, hvor han advokerer for en fredelig brug af atomkraft (videoen nedenfor). 

 

 

Blandt portrætfilmene finder man blandt andet det filmiske essay af Børge Høst 'En ny virkelighed' fra 1963. Filmen fortæller om den moderne atomforskning og er tilegnet Niels Bohr året efter hans død. 

I anden portrætfilm af Ole John fra 1985 bliver Niels Bohrs historie fortalt gennem verdenskendte atomfysikere, der alle var nære venner af den danske fysiker. Filmen fortæller blandt andet om hans ungdom og hans rolle i udviklingen af atombomben. 

Alle film kan tilgås gratis. Du kan læse mere om filmsamlingen her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk