Opdagelse: 400-årig kæmpekoral er den bredeste nogensinde fundet i Great Barrier Reef
Muga dhambi measurements mål

Målene af Muga dhambi set forfra. (Foto: Adam Smith et. al.)

Målene af Muga dhambi set forfra. (Foto: Adam Smith et. al.)

Kilde: 
22 august 2021

Great Barrier Reef i Australien er truet, men i marts fandt et citizen science-projekt en kæmpekoral på 7,4 meters dybde.

Nu har forskere bekræftet, at der er tale om Great Barrier Reefs bredeste koral.

Af lokalbefolkningen er den kendt som Muga dhambi (stor koral). Den er mellem 421 og 428 år gammel, 5,3 meter høj, 10 meter i diameter og har indtil videre overlevet invasive arter, mennesket, 80 cycloner og 100 koralblegninger.

Det skriver ScienceAlert.

Muga dhambi great barrier reef

Forskere, der svømmer over Muga dhambi. (foto: Woody Spark)

Muga dhambi hører sammen med 16 andre typer til en koralstenslægt kaldet porit (porites), som er ekstremt sjælden og modstandsdygtig.

De udgør derfor en af de vigtigste typer af koraller til opbygning af rev i Great Barrier Reef. Specielt Muga dhambi, da mindre koraller kan bruge dens majestætiske størrelse som ly.

Men selvom Muga dhambi har vist sig at være modstandsdygtig, har forskerne bag studiet observeret skader på korallen. Skader som, de vurderer, formentlig er startet allerede i 1887 som følge af global opvarmning.

For fremtidens koralrev er dette dog en opløftende opdagelse, da Muga dhambi ikke har taget nævneværdig skade af global opvarmning.

For eksempel er korallen ikke blevet bleget, hvilket ellers kan ske, når koraller udsættes for højere temperaturer end normalt. Derfor mener forskerne, at vi kan lære meget ved at monitorere og studere den.

Forskningen er publiceret i Scientific Reports.

Se video af korallen. (Video: 7NEWS Australia)

fth

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.