Om de fysiske love i Iran
fysik matematik ligning

Det var fantastisk, at man bare kunne gå ind til professoren og få hjælp til det, man har svært ved. (Foto: Shutterstock)

For nylig var der en Iransk ph.d.-studerende på et længere besøg i vores glas-forskningsgruppe på RUC. På de billeder hun havde sendt os, inden hun kom, havde hun tørklæde på, men vi så aldrig noget til tørklædet sidenhen.

I det hele taget bemærkede man ikke, at hun var fra Iran. De ligninger, hun brugte, var de samme ligninger, som vi andre bruger. Fysikkens love gælder åbenbart også i Iran.

En dag i slutningen af hendes besøg spurgte jeg hende om, hvordan hun havde haft det i Danmark. Jeg vidste, at hun savnede sin familie og sin forlovede meget. Men det var ikke det, hun talte om.

Hun lyste op i et stort smil og fortalte længe og passioneret om, hvor åbent og frit det danske samfund er. - Og om, hvor fantastisk det er, at man bare kan gå ind til professoren, og tiltale ham ved fornavn og få hjælp til det, man har svært ved.  Jeg blev helt rørt og mindede mig selv om at værdsætte de ting, vi tager for givet.

Du ved, du er fysikstuderende hvis...

Hun er tilbage i Iran nu. Jeg ved ikke, hvordan hun har det. Jeg er blevet venner med hende på facebook, men hun poster ikke de lange status beskeder. Forleden postede hun til gengæld en vittighed. Den lød noget i retningen af:

Du ved, du er fysikstuderende hvis:

  • Du antager, at en hest er kugleformet.
  • Du påstår, at du ikke kan finde din opgavebesvarelse, fordi du uheldigvis har bestemt dens impuls så præcist, at du ifølge Heisenbergs usikkerhedsteorem ikke kan bestemme, hvor den er.
  • Dit kæledyr hedder Einstein.

Listen fortsatte med virkelig mange fjollede og nørdede ting, som jeg ikke vil trætte jer med. Fordi det nok kun er rigtig sjovt, hvis man selv er fysiker. Til gengæld er det lige meget, om man er iraner eller dansker.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.