Nyt Willerslev studie: Moderne sydøstasiatere har spor af pygmæ-gener
Kilde: 
10 juli 2018

Sex mellem pygmæer og kinesere har sat varige spor i Sydøstasiens genetiske landskab, viser stort internationalt studie, der er publiceret i tidsskriftet Science.

Studiet har haft den danske professor i geogenetik ved Københavns Universitet Eske Willerslev, bag sig.

Det skriver Lundbeckfonden, der har støttet projektet, i en pressemeddelelse.

Det er kendt, at den genetiske og kulturelle mangfoldighed blandt befolkningsgrupperne i det moderne Sydøstasien er meget stor. Der har derfor været knyttet mange forskellige teorier til, hvordan indvandringen og befolkningen i Sydøstasien har udviklet sig.

»Meningen med vores undersøgelse var at prøve at finde ud af, hvordan indvandringen til Sydøstasien egentlig er foregået,« fortæller Eske Willerslev i pressemeddelelsen.

Forskerne har på baggrund af analyser fra knogler og tænder fra mennesker, der har levet i Sydøstasien inden for de sidste 8.000 år, kortlagt 28 menneskers individuelle arvemasse. Arbejdet har involveret videnskabsfolk fra 43 universiteter.

Undersøgelserne viser ifølge Eske Willerslev at: »Sex mellem pygmæer og fysisk langt større indvandrere fra Kina skulle vise sig at komme til at spille en helt central rolle i udviklingen af den genetiske mangfoldighed, der i dag karakteriserer Sydøstasien.«

»Man kan fundere på, om det er en af årsagerne til, at mange sydøstasiater – sammenlignet med eksempelvis europæere – rent fysisk er så små. Det er næppe en forklaring, som dækker totalt, men det kan meget vel være en bidragende faktor,« tilføjer han.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.