Nyt studie: Tyrannosaurus Rex var ikke hurtigløber
Kilde: 
19 juli 2017

Dinosaurfilmen Jurassic Park ville formentlig være mindre dramatisk, hvis filmmagerne bag kendte til konklusionen på et nyt studie om den frygtindgydende Tyrannosaurus rex.

Den store dinosaur kunne slet ikke sprinte afsted, som den ellers gør i mange af filmens scener, men højest bevæge sig i et tempo på godt 20 kilometer i timen, konkluderer studiet. Det skriver sciencealert.com.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Peer J.

For at nå frem til fortidsdyrets tophastighed har forskerne bag studiet skabt en detaljeret computermodel, der analyser de bøjninger og vridninger, som påføres forskellige dele af skelettet. Derefter har de CT-skannet dinosaurfossiler.

Hastigheder over 27,7 kilometer i timen ville have overskredet grænserne for Tyrannosaurus rex's knogler, viser forskernes beregninger. Det har altså været dinosaurens absolutte tophastighed, hvilket er markant langsommere end verdens hurtigste mand Usain Bolt, der når op på 44 kilometer i timen. 

»I studiet præsenterer vi en ny tilgang, som kombinerer to forskellige biomekaniske teknikker, for at vise, at længevarende løb sandsynligvis ville føre til uacceptabelt høje skeletbelastninger for T. rex,« siger William Sellers fra University of Manchester, som er hovedforfatter på studiet, til sciencealert.com.

Det nye studie er langt fra det første, som forsøger at udregne den store dinosaurs tophastighed. Det har nærmest været en besættelse for nogle palæontologer, som i årtier har debateret, hvorvidt den var en sprinter eller ej.

I starten af 2016 vurderede et canadisk forskerhold således, at Tyrannosaurus rex var lidt af en snegl, der højst kunne løbe med otte kilometer i timen.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.