Nyt studie: Stjernestøv fundet i meteorit er ældre end Solsystemet
Kilde: 
15 januar 2020

Når stjerner dør, eksploderer de i en supernova. Støvet fra de knuste stjerner accelererer ud i universet. Igennem milliarder af år former noget af det sig igen til nye stjerner, planeter, måner – eller meteoritter.

For halvtreds år siden styrtede sådan en ned i byen Murchison i Australien.

Indeni meteoritten har en gruppe forskere fra USA og Schweiz nu gjort et aldeles bemærkelsesværdigt fund: Stjernestøv, der har været 7 milliarder år på vej, og dermed er ældre end vores solsystem og det ældste, solide materiale på Jorden.

Det skriver Field Museum i en pressemeddelelse.

»Partiklerne kan fortælle os om, hvordan stjerner blev formet i vores galakse,« fortæller Phillip Heck i pressemeddelelsen. Han er lektor ved University of Chicago og hovedforfatter på studiet, der er udgivet i PNAS.

Stjernestøvet er ikke mere end 8 mikrometer langt. Så det var noget af en udfordring for forskerne at finde det mikroskopiske materiale.

Først knuste forskerne meteoritten til en pulvermasse, som så blev opløst i en syre, der efterlod 40 små stjernepartikler.

»Det svarer til at brænde høstakken for at finde nålen,« siger Phillip Heck.

LÆS OGSÅ: Vi er alle lavet af stjernestøv

For at finde støvets alder, undersøgte man, hvor længe det havde været udsat for kosmisk stråling, der er en baggrundsstråling fra Big Bang.

Over halvdelen af de små partikler viste sig at være mellem 4,6 til 4,9 milliarder år gamle og altså ældre end Solen. 10 procent var ældre end det – 5,5 milliarder - men et enkelt, lille korn viste sig ifølge studiet at være opstået for 7 milliarder år siden.

Men støvets alder var ikke den eneste opdagelse. Eftersom støvet formes, når en stjerne dør, kan de fine partikler ifølge forskerne fortælle om, hvorvidt der har været perioder i universets historie, hvor flere stjerner end normalt er blevet formet.

Forskernes resultater tyder på, at det også skete for 7 milliarder år siden.

LÆS OGSÅ: Forskellige supernovaer gav stof til Solsystemet

LÆS OGSÅ: Støvende supernovaer

LÆS OGSÅ: Når stjerner dør, bliver alt andet født

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.