Nyt studie: Omstilling til grøn energi kan give enorme besparelser
vindmoeller grøn omstilling

Et argument mod den grønne omstilling har ofte været, at det er for dyrt. Nu viser ny forskning, at det potentielt er lige omvendt. Grøn energi kan på under 30 år give massive besparelser. (Foto: Shutterstock)

Et argument mod den grønne omstilling har ofte været, at det er for dyrt. Nu viser ny forskning, at det potentielt er lige omvendt. Grøn energi kan på under 30 år give massive besparelser. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
14 september 2022

Det er pessimistisk og ganske enkelt forkert at sige, at en omstilling til grøn energi bliver dyrt. Det mener en gruppe forskere fra Oxford University i England, der for nylig publicerede et studie i tidsskriftet Joule.

Studiet viser, at hele verden kan spare omkring 12 billioner dollar inden 2050 ved at satse på grøn energi. Det svarer til cirka 89,5 billioner kroner.

Forskerne forklarer, at det særligt skyldes konstant faldende priser på vedvarende energi.

Det skriver BBC.

Forskerne bag studiet har ud fra data om udviklingen i priserne på vedvarende energi og fossile brændstoffer formået at fremstille en model for den fremtidige udvikling.

Inden for fossile brændstoffer findes der data, der går mere end 100 år tilbage i tiden. Når man tager højde for inflation og større udsving på markedet, viser det sig, at prisen ikke har ændret sig særlig meget.

Vedvarende energi har til sammenligning kun været til stede i et par årtier, men det data, der findes, viser, at den konstant forbedrede teknologi har en stor betydning for prisen på vind- og solenergi. 

Det falder nemlig voldsomt med en rate, der nærmer sig 10 procent om året. Det kommer desuden ifølge forskerne ikke til at stagnere.

De har udarbejdet en model, der viser, at det er forventeligt, at markante aktører kommer til at investere på området. 

klima aktivist skilt

»Selv hvis du er klimabenægter, bør du være enig med, hvad vi foreslår,« siger Doyne Farmer, der er professor i matematik på Oxford University. (Foto: ELG Photography / Shutterstock)

Lignende teknologier er førhen blevet væsentligt billigere, fordi de er attraktive at investere i for store økonomier, forklarer Rupert Way, der er hovedforfatter til studiet.

»Vores seneste forskning viser, at en opskalering af vigtige grønne teknologier vil fortsætte med at få prisen ned, og jo hurtigere vi gør det, desto mere kommer vi til at spare,« siger Rupert Way til BBC.

Selv samme dag, som forskerne fra Oxford University publicerede deres studie, udkom World Meteorological Organization, som er et agentur under FN, også med deres klimarapport, United in Science 2022. Den giver et dystert indblik i den nuværende klimasituation.

Verdens chancer for at undgå de værste konsekvenser af klimaproblemerne forsvinder i en uhyggeligt fart. Vi nærmer os et sted i udviklingen, hvor vi ikke længere er klar over de ødelæggelser, der kommer til at ramme os, fremgår det af rapporten.

Det bliver samtidig understreget, at vi allerede nu er begyndt at føle konsekvenserne. 

Hedebølger i Europa, tørker i Kina og USA, hungersnød flere steder i Afrika og massive oversvømmelser i Pakistan er kun nogle få eksempler, som rapporten fremhæver, på følgerne af de stigende temperaturer.

Nu kan man med det nye studie argumentere for, at et sats på grøn energi ikke bare er det sundeste for klimaet, men potentielt også det sundeste for økonomien.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.