Nyt studie: Køer 'fortæller', hvad de føler, gennem deres muh'en

Alexandra Green har i sit nye p.hd.-studie fundet frem til, at det er muligt at fornemme køers følelsesmæssige stadie via måden de muh'er på. (Video: University of Sidney)

Alexandra Green har i sit nye p.hd.-studie fundet frem til, at det er muligt at fornemme køers følelsesmæssige stadie via måden de muh'er på. (Video: University of Sidney)

25 januar 2020

Det kan muuhligvis vise sig at være en god idé at kommunikere med sine køer, hvis man arbejder med landbrug. 

Resultaterne fra et nyt studie peger i hvert fald på, at køer via deres muh'en skaber deres egen identitet, fordi de har en individuel vokalisering (lyd), som de ændrer på, afhængigt af hvordan de har det. 

Og i sidste ende kan et ’muh’ – eller andre lyde fra koens mund - måske afsløre en hel del om koens følelsesmæssige tilstand.

Det skriver University of Sidney i en pressemeddelelse.

Ved at studere en flok på 18 Holstein Friesian-kvæg i 5 måneder fandt ph.d.-studerende Alexandra Green fra Sidney Universitet frem til, at køers lyde ændrer sig, alt efter om de står i en positiv eller en negativ situation.

De forskellige lyde hjælper ifølge studiet køerne til at opretholde kontakt med flokken og udtrykke begejstring, ophidselse, engagement eller stress.

»Vi håber, at de nye resultater vil give landmænd mulighed for at tune ind på, hvilket følelsesmæssigt stadie deres kvæg er på. Det kan være med til at øge dyrevelfærden,« fortæller Alexandra Green i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Gør det egentlig noget, at et dyr uddør?

For at finde frem til resultaterne blev de 18 køer sat i 2 forskellige situationer: En negativ og en positiv.

  • De positive situationer var knyttet til brunst og foder.
     
  • De negative situationer var, når køerne ikke havde direkte adgang til mad, eller de rent visuelt eller fysisk var isoleret fra resten af flokken. 


LÆS OGSÅ: Har dyr følelser?

I alt gennemgik forskeren derefter 333 lydfiler, hvor køerne muh'er eller laver andre tilsvarende lyde.

Ved hjælp af et program, der laver en akustisk analyse, kunne Alexandra Green spore sig ind på koens følelsesmæssige stadie, fremgår det af pressemeddelelsen.

»Vi fandt, at køernes lyd-individualitet er relativt stabil på tværs af forskellige følelsesmæssigt belastende landbrugssammenhænge,« forklarer Alexandra Green.

Hun konkluderer i studiet, at det på sigt kan være en god idé at integrere viden om køernes ’stemmeføring’ i landmændenes daglige rutiner.

Og de nye resultater får pæne ord med på vejen af Alexandra Greens vejleder, professor Cameron Clark, der kalder hendes resultater for en »google translate (oversættelse) for køer.«

Det, at køer ’taler’ sammen, er dog ikke helt ny viden.

På Videnskab.dk har vi tidligere skrevet om et studie, der kortlagde køers interne kommunikation. 

Studiet er udgivet i Scientific Reports.

LÆS OGSÅ: Nulevende og udryddede pattedyr kortlægges i nyt slægtskabstræ

LÆS OGSÅ: Hvad er coronavirus, som kinesere er døde af?

LÆS OGSÅ: Var andre menneskearter de første ofre under den 6. masseudryddelse?

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.