Nyt studie: Katte har mange ansigtsudtryk, men det er ikke sikkert, du kan aflæse dem
kat mjav killing

Hvordan har katten det? Kun få kan aflæse det. (Foto: Shutterstuck)

Hvordan har katten det? Kun få kan aflæse det. (Foto: Shutterstuck)

Kilde: 
02 december 2019

De fleste antager nok, at en kat, der spinder, er tilfreds, mens en kat, der hvæser, er gal i skralden. Og måske er du også stødt på internetfænomenet Grumpy Cat, der blev berømt for altid at se meget gnaven ud.

Men generelt er der mange, der har svært ved at afgøre, hvordan en kat har det, baseret på dens ansigtsudtryk. Det er i hvert fald konklusionen på et nyt studie, skriver Washington Post.

Undersøgelsen har forsket i menneskers evne til at aflæse kattes ansigtsudtryk, og studiet, som er udgivet i tidsskriftet Animal Welfare, viser, at de fleste mennesker har svært ved læse kattes ansigtsudtryk, men at det ikke er umuligt.

»Katte fortæller os ting med deres ansigt, og hvis du er virkelig dygtig, så kan du spotte det,« siger en af forfatterne bag undersøgelsen Georgia Mason, professor i adfærdsbiologi fra University of Guelph i Ontario, Canada.

LÆS OGSÅ: Katten mjaver næsten kun for dig - og du kan blive bedre til at forstå den

Studiet undersøgte mere end 6.000 mennesker i 85 lande. Deltagerne skulle bedømme 20 korte videoklip med nærbilleder af katte og vurdere, om katten havde en positiv eller negativ følelse.

I halvdelen af videoerne havde katten positive følelser, og i den anden halvdel havde de negative følelser.

Selvom størstedelen af deltagerne faktisk var katteejere, var deltagerne ikke gode til at bedømme kattens humør. Den gennemsnitlige score var lige under 60 procent korrekte.

LÆS OGSÅ: Ja! Din kat kender sit navn - den vælger bare nogle gange at ignorere dig

Alligevel var der 13 procent af deltagerne, som havde mere end 75 procent korrekte svar. Forskerne kaldte dem for ’katte-hviskere’. De, som havde den bedste score, var oftest folk, der arbejder professionelt med katte, heriblandt dyrlæger.  

»Nogle mennesker kan læse katte. Det betyder, at katte er svære at læse - men ikke totalt umulige,« påpeger Georgia Mason til Washington Post.

LÆS OGSÅ: Er hunde og katte naturlige ærkefjender?

LÆS OGSÅ: Forsker: »Der er god grund til at skyde katte«

LÆS OGSÅ: Hvem er klogest - katte eller hunde?

tb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.