Nyt studie: Hunde forstår i gennemsnit 89 ord og sætninger
hunde forstår ord lytter

Hunde reagerer, når bolde trodser fysikkens love. (Foto: Shutterstock)

Hunde reagerer, når bolde trodser fysikkens love. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
10 december 2021

‘Sit’, ‘rul rundt’, ‘giv pote’. 

Listen af ord, vi kaster efter vores hunde, er lang - men hvor mange af ordene forstår de egentligt, når det kommer til stykket?

Ifølge forskere fra Dalhousie University i Canada, der står bag et nyt studie om hunde og deres ordforråd, er det angiveligt helt op til 89 unikke ord og sætninger for den gennemsnitlige hund, mens det for enkelte, trænede og særligt ord-kloge hunde, er helt op til 200 ord.

Det skriver ScienceAlert på baggrund af studiet, der er blevet publiceret i tidsskriftet  Applied Animal Behaviour Science. 

Ifølge mediet bygger det nye studie af hunde og deres forståelse af ord på en ord-checkliste, der normalt anvendes af forældre til at vurdere spædbørns ordforråd, men i dette tilfælde blev udleveret til 165 hundeejere. De blev bedt om at rangere på en skala fra 0 til 5, hvor godt deres kæledyr reagerede på 172 forskellige ord og sætninger. 

Var der ingen respons på et givent ord eller sætning, tildeltes hunden et 0 af ejeren, mens en score på 5 blev givet, hvis hunden ofte forstod det enkelte ord eller sætning, selv hvis den blev sagt på forskellige steder, af forskellige personer eller i forskellige toner, skriver ScienceAlert.  

Ifølge hundeejerne i forsøget reagerede deres hunde i gennemsnit på 89 ord - både fra listen og med deres egne tilføjelser -  hvoraf halvdelen var velkendte kommandoer såsom ‘sit’, ‘kom’, ‘bliv’ eller hundens eget navn. 

10 ord og sætninger blev angiveligt genkendt af 90 procent af hundene, herunder hundens navn, ‘sit’, ‘kom’, ‘god pige/dreng’, ‘ned’, ‘bliv’, ‘vent’, ‘nej’, ‘ok’, og ‘lad det være’. 

Der var også enkelte hunde med et ordforråd, der stak ud over ‘sit’ og ‘kom’, og de var angiveligt i stand til at reagere på sætninger og ord som ‘tør dine fødder’, ‘hvisk’, ‘højt’ samt navnene på hundeejeren, dyrefrisøren eller hundekennelen.

ScienceAlert skriver, at de medvirkende hunde var af forskellige racer, aldre og professioner (for eksempel politihund eller servicehund), og mens alder ingen betydning havde for antallet af ord, hunden genkendte, spillede race og profession en rolle.

Således havde de trænede politihunde, servicehunde og lignenden et ordforråd, der var 1,5 gange større, end hvad tilfældet var for de hunde, der ingen professionel træning havde. 

På samme måde var der også betydelig variation i antallet af ord, alt efter om der var tale om en hyrdehund, terrier eller de små ‘selskabshunde’, der er de velkendte familiehunde. Hyrdehunde var blandt dem, der var i stand til at reagere på flest ord, lyder det ifølge ScienceAlert i studiet. 

Selvom tidligere forskning ganske vist bakker op om, at hunde er i stand til at reagere på en større pulje af ord, knytter der ifølge ScienceAlert  sig en række forbehold til det nye studie, hvorfor det er svært at komme med en endegyldig konklusion om hunde og deres ordforråd. 

For det første er der altid en risiko for, at hundeejere fejltolker eller overvurderer, hvor godt deres hunde reagerer på forskellige ord og sætninger. Hertil er det også svært at sige, om studiet giver et fyldestgørende billede af den gennemsnitlige hund, idet mange af hundene, der deltog i studiet, i forvejen var trænet i lydighed. 

Ikke desto mindre er studie et godt første step på vejen til at måle og forstå hunde og deres respons på vores sprog, skriver forskerne i studiet, ifølge Science Alert.

»Med yderligere forskning kan vores værktøj blive et effektivt og økonomisk forskningsinstrument til at kortlægge nogle af deres kompetencer og måske hjælpe til med tidligt at forudsige individuelle hundes potentiale til forskellige erhverv,« konkluderer forskerne. 

rf

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.