Nyt studie: Hunde bruger ikke halen til luftakrobatik ligesom katte
hund hængende i luften

Hundehaler har ikke den store motoriske funktion, indikerer et nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Hundehaler har ikke den store motoriske funktion, indikerer et nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
03 januar 2023

Katte, egern og firben bruger alle deres haler, når de hænger i luften og skal lande på deres ben. 

Hunde er dog mere tilbøjelige til at blive på jorden, og det fik forskere fra Max Planck Institute for Intelligent Systems i Stuttgart til at undre sig over, om de mon bruger halen på samme måde.

Forskernes studie, der ikke er fagfællebedømt endnu, indikerer, at hunde nærmest ikke bruger halen til at lave akrobatiske manøvrer, når de hænger i luften. Halen bliver muligvis snarere brugt til at kommunikere med.

Det skriver The Guardian.

Forskerne brugte data fra et tidligere studie, hvor 20 Border Collier blev sat til at hoppe over en række forhindringer. Hundene var forinden blevet udstyret med en dragt, som kunne registrere deres bevægelser.

Med resultaterne fra det andet studie kunne forskerne bygge en matematisk model, der gjorde dem i stand til at se, hvad der sker, når hunde bevæger deres kroppe, ben og haler i luften. 

Konklusionen er, at hundes haler næsten ikke gør en forskel for deres akrobatiske evner i luften. 

Når hundene bevægede deres haler midt i luften, kunne forskerne med deres model konstatere, at hundenes retning kun blev påvirket en brøkdel af en grad.

»Vi er af den overbevisning, at det viser, at hunde bruger deres haler til andre ting såsom kommunikation og til at holde skadedyr væk, men ikke til akrobatiske manøvrer og smidighed,« skriver forskerne i studiet.

Omtal og link gerne til vores artikel, der hedder noget à la: Hundens hale er et vindue til dens indre liv 

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.