Nyt studie: Havtemperaturen slår varmerekord
Varmerekord_verdenshavene

Temperaturen i havene verden over er målt til at være rekordhøj, hvilket har konskvenser for lufttemperaturen. (Foto: Jiang Zhu)

Temperaturen i havene verden over er målt til at være rekordhøj, hvilket har konskvenser for lufttemperaturen. (Foto: Jiang Zhu)

Kilde: 
15 januar 2020

2019 var det hidtil varmeste år i verdenshavene, og faktisk har temperaturen i havene de seneste 10 år været de varmeste, der nogensinde er målt.

Det skriver Politiken på baggrund af et nyt studie, hvor forskere fra hele verden har indsamlet data fra 3.800 bøjer, der måler temperaturen i helt ned til 2 kilometers dybde.

»Hvis vi skal være sikre på, at kloden bliver varmere, er det bedste sted at se hen opvarmningen af havet. Også de næste 10 år vil blive varmere end de foregående, hvis vi fortsætter med udledningerne som i dag«, forklarer seniorforsker Jørgen Bendtsen fra den danske afdeling af Norsk Institut for vandforskning til Politiken.

En gennemsnitlig stigning på knap 0,1 grad kan måske ikke lyde som det helt store, især når temperaturen i luften er steget med 1 grad.

Men ifølge en pressemeddelelse fra Det Kinesiske Videnskabelige Akademi, som er blandt bidragsyderne til det nye studie, er vandmasserne så store, at havene opsuger 90 procent af den ekstra varme, som jorden holder på - det værende siden 1970. 

De rekordvarme have i verden vil samtidig have indflydelse på lufttemperaturen, der kan stige med en halv grad, fremgår det af pressemeddelelsen. 

LÆS OGSÅ: Hvor meget og hvor hurtigt stiger havet?

Lijing Cheng, der er hovedforfatter på den videnskabelige artikel, er ikke i tvivl om menneskets indflydelse, når det kommer til de nye varmerekorder. 

»Den opvarmning af verdenshavene, som vi har målt, er ubestridelig og yderligere et bevis på den globale opvarmning. Intet andet end menneskets udledning af drivhusgasser kan forklare det«, siger lektor Lijing Cheng i en pressemeddelelse fra Det Kinesiske Videnskabelige Akademi.

I alt har 14 forskere fra 11 forskningsinstitutter rundt i verden været en del af det nye studie.

LÆS OGSÅ: Hvad styrer vores klima?

Forskerne har fået adgang til nye data om temperaturmålinger og varmetrends, der daterer sig tilbage til 1950’erne, fremgår det af pressemeddelelsen.

Derudover har forskerne inkluderet havtemperaturer målt af National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), der er en amerikansk institution, som holder øje med verdenstemperaturerne.

Ifølge pressemeddelelsen indikerer de to datasæt, at havtemperaturen særligt de seneste fem år er accelereret.

Studiet er udgivet i tidsskriftet Springer.

LÆS OGSÅ: Mere CO2 i havet kan forværre global opvarmning

LÆS OGSÅ: Klima-gennembrud: 1.400 års globalt klima kortlagt

LÆS OGSÅ: Sådan afgør forskerne, om klimaforandringer er skyld i ekstreme vejrfænomener​

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.