Nyt studie: Din personlighed kan påvirke, hvor stresset din hund er

Stress smitter, selv hos hunde. (Foto: Shutterstock)

Stress smitter, selv hos hunde. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
20 maj 2021

Hvor stresset en hund er afhænger i høj grad af forholdet til dens ejer. Ser ejeren hunden som en byrde eller en ven?

Men hos visse racer kan også ejerens personlighed påvirke hundens stressniveau.

Sådan lyder konklusionen i et nyt svensk studie, skriver ScienceAlert.

Forskerne kunne se, hvor stressede hundene var, ved at måle mængden af stresshormonet kortisol i hundenes pels, hvilket også blev målt i ejernes hår.

I alt blev der målt på 42 forskellige hunderacer og deres ejere: 24 ‘gamle’ racer, som menes at være genetisk tættere på ulve, og 18 racer avlet til jagt.

Ejerne blev også adspurgt om deres egen personlighed og forholdet til deres hund ud fra en videnskabeligt udarbejdet skala kaldet Monash Dog Owner Relationship Scale, som dykker ned i hvordan hund og ejer interagerer med hinanden og ejerens følelser over for hunden.

Som Videnskab.dk tidligere har skrevet om, viser et tidligere studie, hvordan hunde ‘kopierer’ deres ejers stressniveau, men det studie blev kun lavet på hunde, som er avlet til at arbejde sammen med mennesker.

Derfor er det nye studie lavet på flere racer, for at se om der var en forskel, og ganske rigtigt lader det til, at de hunderacer, som er avlet til tæt samarbejde med mennesker, også er mere påvirkelige af os.

»Resultaterne viser, at ejerens personlighed påvirker stressniveauet i jagthunde, men interessant nok ikke i de gamle hunderacer, fortæller biolog Lina Roth,« ifølge ScienceAlert.

Men hvor de ældre hunderacer ikke lod sig synderligt påvirke af ejerens personlighed, var det tydeligt, at forholdet til ejeren påvirkede stressniveauet hos alle racerne.

»Derudover er forholdet mellem hund og ejer påvirket af stressniveauet hos hunden. Dette var tilfælde hos begge typer hunde, men mindre udtalt hos de gamle hunderacer.«

Særligt hos hunde med ejere, der hovedsageligt så på ulemperne ved at have hund frem for fordelene, blev der målt højere kortisolniveauer hos hundene.

Forskerne mener, at fremtidige studier bør vare flere år og se på flere racer og flere faktorer, såsom hundenes personlighed og miljøet, de bor i, for bedre at bedømme stressforholdet mellem hund og ejer.

Studiet blev offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.