Nyt studie af fossiler: En ændring af surhedsgraden i verdenshavene forårsagede måske masseudryddelse
nyt studie forsuring i havene kan måske forårsage masseudryddelser

Forsuring i verdenshavene var, ifølge et nyt studie, årsag til, at 75 procent af havets arter blev udslettet for 66 millioner år siden. Men det er der ikke basis for at konkludere, mener forsker. (Foto: Shutterstock)

Forsuring i verdenshavene var, ifølge et nyt studie, årsag til, at 75 procent af havets arter blev udslettet for 66 millioner år siden. Men det er der ikke basis for at konkludere, mener forsker. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 

Når vi forbrænder kul, olie og gas, optager verdenshavene enorme mængder af CO2, der er med til at forsure vandet.

Forsuring er, når jord, vand eller luft udsættes for syrepåvirkning, og surhedsgraden ændres.

Nu mener forskere at have fundet ud af, at forsuring af verdenshavene var årsagen til, at 75 procent af livet i havet blev udslettet for 66 millioner år siden, skriver The Guardian.

Vi risikerer derfor måske at opleve det samme, hvis forsuringen af verdenshavene når samme niveau som for 66 millioner år siden, konkluderer forskerne.

Men studiet, der er blevet publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Science, møder kritik for at sammenligne den forsuring, man oplevede for flere millioner år siden, med den forsuring, vi oplever i dag.

LÆS OGSÅ: Dinosaurerne var allerede ved at uddø, da meteoren ramte

Da en meteor ramte Jorden for 66 millioner år siden, medførte det et kraftigt fald i havets pH-værdi. Det viser den kemiske analyse af små muslingeskaller, som er grundlaget for studiet.

Forsuringen skyldes ifølge forskerne, at meteoritten påvirkede klipper indeholdende sulfat og carbonat, hvilket førte til øgede mængder af svovlsyre og kulsyre.

Havenes forsuring gjorde det svært for mange arter at overleve i havet, fordi deres kalkede skaller begyndte at gå i opløsning.

Derfor mener forskerne bag studiet, at forsuring i verdenshavene igen kan medføre et lignende 'økologisk sammenbrud'.

LÆS OGSÅ: Første eksperiment i ægte koralrev: Sådan påvirker CO2-udledning om 100 år

Men ifølge Phil Williamson fra University of East Anglia, der ikke er en del af det nye studie, er der ikke nok beviser for, at forsuring rent faktisk forårsagede masseudryddelsen dengang.

»Da asteroiden ramte, var atmosfærisk CO2 naturligvis allerede meget højere end i dag, og pH-værdien meget lavere,« siger han til The Guardian og fortsætter:

»Derudover forårsager store asteroide-påvirkninger også langvarigt mørke.«

Der er altså behov for forsigtighed, når man sammenligner forsuringen for 66 millioner år siden med den, man oplever i dag.

»Ikke desto mindre er undersøgelsen en advarsel om, at de globale ændringer i havkemi, som vi oplever, potentielt kan forårsage stærkt uønskede og uoprettelige skader på havbiologien,« tilføjer han.

LÆS OGSÅ: Forskere: Forurenede koraller bliver hurtigt gode igen

LÆS OGSÅ: Koralblegningen i Great Barrier Reef stiger i takt med de globale temperaturer

clc

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.