Nyt fund omskriver Australiens historie
Kilde: 
20 juli 2017

Australiens indfødte, aboriginals, var til stede i landet længe før hidtil antaget, viser et nyt stenfund gjort i staten Northern Territory. Det skriver BBC.com.

stenøkser udgravning australien kakadu

Stenøkserne, der er udgravet i Northern Territory, hører til de ældste økse-fund i verden. (Foto: Chris Clarkson/BBC.com)

Stenfundet viser, at aboriginals allerede havde slået sig ned i det store land for 65.000 år siden. Det er omkring 18.000 år tidligere end hidtil antaget.

»Det har stor betydning for alt fra menneskets udspring fra Afrika, udryddelsen af meagafauna og aboriginals egen viden om, hvor længe de har været i landet,« siger lektor på University of Queensland, Chris Clarkson, til BBC.com

Fundene udgjorde okkergule kridttegninger og verdens ældste stenøkser, forklarer forskerne. De fandt dem i et stenly kaldet Madjedbebe shelter tæt på den kendte Kakadu National Park, og de kunstneriske fund tyder på en tidlig begyndelse for aboriginal kunst i landet.

udgravning australien kakadu aboriginals

Udgravningspladsen ligger tæt på den meget berømte Kakadu National Park. (Foto: Dominic O'Brien/Gundjeihmi Aboriginal Corporation/BBC.com)

»Det fortæller os virkelig, at menneskene her gik rigtig meget op i kunstneriske aktiviteter,« siger Chris Clarkson. 

Det er Mirrar-folket, der er de oprindelige indbyggere i området, og arkæologerne har indgået en aftale med dem for at få lov til at grave der. Det betyder blandt andet, at de arbejder sammen med en gruppe aboriginals om at udgrave Madjedbebe shelter, hvor der siden 1970'erne er blevet fundet omkring 10.000 redskaber og kunstgenstande. 

»Fundet piller tidligere forståelse for aboriginals' sofistikerede værktøjskasse fuldstændig fra hinanden,« siger Justin O'Brien, der leder Gundjeihmi Aboriginal Corporation, som repræsenterer Mirrar-folket, til BBC.com. 

Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature

sj 

 

 

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.