Nyt fund af dyrekranier afdækker mystisk hul i vores viden om evolution
kranier_udrydde_corral_bluffs

Hele, halve og stykker af dyrekranier, som forskerne fandt i området Corral Bluffs i Colorado, USA. (Foto: HHMI Tangled Bank Studios)

Hele, halve og stykker af dyrekranier, som forskerne fandt i området Corral Bluffs i Colorado, USA. (Foto: HHMI Tangled Bank Studios)

25 oktober 2019

Da dinosaurerne blev udryddet i slutningen af Kridttiden for 66 millioner år siden, skulle man tro, at alt tilbageværende liv efterfølgende led hårdt som følge af katastrofen. 

Men det viser sig nu ikke at være tilfældet. Hundredevis af fossiler, som palæontologer fra Denver Museum of Nature and Science har fundet i Colorado, antyder, at dyrelivet blomsterede op og fik fart på - når man ser i et evolutionsmæssigt perspektiv. 

Det skal lige slås fast, at den store asteroide, som ramte Jorden, forårsagede, at cirka tre fjerdele af alt liv på Jorden uddøde. Så begivenheden havde bestemt fatale konsekvenser. 

Men forskere verden over har længe manglet viden om, hvordan det reelt stod til med de dyr, som overlevede. Og det er altså dét, man har fundet svar på nu, skriver National Geographic

LÆS OGSÅ: Forsker: Dette forhistoriske 'blad' var et dyr og rykker ved dyrerigets opståen

Forskerne fandt meget velbefarede fossiler fra hele 16 forskellige dyrearter, såsom skildpadder, krokodiller og planter, som eksisterede på den tid.

Palæontolog Tyler Lyson, som er medforfatter på studiet, fik idéen til at kigge efter fossiler på en anderledes måde fra en kollega. 

Typisk leder palæontologer og fossil-jægere efter knogler, som stikker op af jorden. Men det kan i den grad altså også betale sig at lede efter fossiler i konkretioner. 

  • Konkretioner minder til forveksling om sten, men er dannet af forskelligt materiale, som eksempelvis mindre partikler, flint eller gips.
  • Konkretioner bliver ofte dannet omkring et andet materiale og lægger sig som en skal udenpå - og det andet materiale kan altså være et fossil.

LÆS OGSÅ: Utroligt kæmpefund: 500 millioner år gamle fossiler er fundet i Kina

Fossil_konkretion

Her åbner Tyler Lyson en konkretion, hvor man kan se fossilet indeni. (Foto: HHMI TANGELED BANK STUDIOS)

Da forskerne først begyndte at lægge mærke til disse konkretioner, var det som at finde en ren guldmine.

»Jeg åbnede en konkretion og så et dyrekranie smile tilbage til mig. Jeg så mig omkring og fandt adskillige konkretioner liggende. Vi fandt fire eller fem kranier i løbet af få minutter,« siger Tyler Lyson til National Geographic.  

Ved nærmere undersøgelse viste det sig, at dyr voksede sig markant større i løbet af den første million år efter masseudryddelsen. 

De største dyr, som overlevede asteroidenedslaget vejede ikke mere end cirka 500 gram. 

Men 100.000 år senere vejede de største, overlevende dyr omkring knap 6 kilo. Og efter yderligere 200.000 år havde de største dyr igen ganget deres vægt op. 

»Hurtigt kom de op at veje over 20 kilo,« forklarer Tyler Lyson.

Det er på størrelse med en amerikansk bæver. 

Denne udvikling giver umiddelbart god mening, ifølge forskerne, da dyrene som udgangspunkt ikke have nogle større fjender, de skulle flygte fra. 

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science.   

LÆS OGSÅ: Ældgammelt fossil går igen: Forhistorisk landdyr er nu en robot

LÆS OGSÅ: Fossil af gigantisk dyr fundet i Polen: Stor som elefant og lignede blanding af næsehorn og skildpadde

LÆS OGSÅ: Spektakulær opdagelse: Verdens ældste fossil af svamp fundet i Canada

mtl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.