Nyopdaget 'skjult' smeltning af Antarktis bekymrer forskere
Kilde: 
04 april 2018

Antarktis smelter hurtigere, end vi tror.

Det konkluderer et nyt, britisk studie, der har undersøgt, hvordan Antarktis smelter under havets overflade, skriver theguardian.com.

Mellem 2010 og 2016 har temperaturstigninger i havet omkring sydpolen fået 1.463 kvadratkilometer is - hvad der svarer til arealet af London med dens 32 bydele - til at smelte under Antarktis.

Tallet er overraskende højt, og det kan ifølge forskerne bag få Antarktis til at vippe Grønland af pinden som den største bidrager til stigningen af verdenshavene inden længe.  

Antarktisk var ellers kendt som et relativt stabilt sted, hvad angår afsmeltning, men hvert 20. år er undervands-afsmeltningen således fordoblet på kontinentet, fortæller forskerne bag. 

»Folk bør i højere grad være bekymrede,« fortæller klimaprofessor ved University of Leeds og en af forskerne bag studiet, Andrew Shepard, til theguardian.com.

»Nu har vi kortlagt hele iskappens kant, og det udelukker alle ideer om, at det går bedre på Antarktis.«

Det er vanskeligt at måle, hvordan isen smelter under vandet, hvilket har fået forskerne til at kalde det en ‘skjult’ smeltning.

Forskerne har målt afsmeltningen ved undersøge den nederste kant af iskappen rundt om Antarktis' 16.000 store kystlinje.

Det var muligt gennem data fra det Europæiske Rumagenturs satelletit, CryoSat-2, der kan måle højderne og tykkelsen på iskappen.  

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.