Nye studier: Golfstrømmen er svagere end nogensinde målt før
Kilde: 
12 april 2018

Den varme og kraftige Golfstrøm er knap så kraftig, som den har været.

Nye studier viser nemlig, at den er på sit svageste i 1.600 år, hvilket er al den tid, man har data fra. 

Det skriver The Guardian.

Forskere har hidtil troet, at Golfstrømmen ville være årtier om at bryde sammen, hvis det var undervejs. Men to nye studier rykker ved den forestilling, og det er katastrofalt. 

»Amoc (Atlantic Meridional Overturning Circulation – system af havstrømme i Atlanterhavet, red.) er en ekstremt vigtig del af Jordens klimasystem, og den har spillet en central rolle i pludselige klimaforandringer i fortiden,« siger David Thornalley, der er professor på University College London og førsteforfatter på et af de nye studier, til The Guardian. 

golfstrøm havstrøm afkøling måling

Havstrømmene fungerer som et 'transportbånd', som sørger for, at varmt vand bliver transporteret til det nordøstlige USA og det nordvestlige Europa. (Illustration: S. Rahmstorf (Nature 1997)/ Creative Commons BY-SA 4.0)

Da havstrømmene i Atlanterhavet blev påvirket ved den seneste istid, faldt temperaturerne med fem til ti grader på bare tre år.

Skulle det ske igen, ville det vestlige Europa få ekstreme vintre, havet på USA's østkyst ville stige drastisk, og vigtige tropiske regntider ville blive forstyrret. 

Ifølge forskerne er noget af det mest bekymrende, at studierne viser, at vores hidtidige beregninger ikke kan passe, fordi havstrømmene er aftaget for hurtigt.

Det betyder, at det er mindre sikre beregninger, der ligger bag forudsigelser om fremtidens klima og vejr. 

Det kan du læse mere om i denne artikel fra Videnskab.dk, der udkom sidste år.

De nye opdagelser er udgivet i to artikler i tidsskriftet Nature og kan læses her og her

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.