Nyt kort afslører: Antarktis' is gemmer på verdens dybeste landområde
antarktis_kontinent_topografi_geologi_is.jpg

Et nyt kort skabt gennem radarmålinger og ismålinger viser, at der under isen gemmer sig verdens dybeste landbaserede kløft. (Foto: Mathieu Morlighem/UCI)

Et nyt kort skabt gennem radarmålinger og ismålinger viser, at der under isen gemmer sig verdens dybeste landbaserede kløft. (Foto: Mathieu Morlighem/UCI)

17 december 2019

Antarktis.

Det frosne sydlige kontinent ser fra oven måske fladt og kedeligt ud. Men under isen gemmer der sig et landskab, som er lige så kuperet som andre kontinenter.

Det viser det nyeste topografikort (landskabskort) over Antarktis kaldet BedMachine, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet Nature Geoscience.

LÆS OGSÅ: Indlandsisen smelter: 3.800 milliarder ton is er væk, men »det er ikke så galt, som vi troede«

Undersøgelsen og kortudgivelsen er foretaget af forskere fra University of California og er det mest præcise kort over landskabet under Antarktis’ store ismasse, skriver de i en pressemeddelelse.

Kortet over toppe og dale har afsløret den dybeste kløft, man hidtil har kendt til på land, kendt som Denman Gletsjeren.

»Kløfterne i havene er dybere, men dette er den dybeste kløft på land,« forklarer hovedforfatter på studiet, Mathieu Morlighem, der er lektor i Jordens Klima og Biogeokemiske Kredsløb fra University of California Irvine, til BBC. Han har arbejdet på projektet i seks år.

»Dette er uden tvivl det mest nøjagtige portræt hidtil af, hvad der gemmer sig under Antarktis' iskappe,« siger Mathieu Morlighem, der har arbejdet på projektet i seks år.

LÆS OGSÅ:  To scenarier for Antarktis’ is: »Slemt« og »rigtig slemt«

Ældre kort foreslog en mere flad kløft, men det gav ikke mening ifølge Mathieu Morlighem.

»Ved at kombinere eksisterende radarundersøgelser og isbevægelsesdata ved vi nu, hvor meget is der strømmer gennem kløften – som efter vores beregninger når 3.500 meter under havets overflade og er det dybeste punkt [man har fundet, red.] på land. Da kløften er relativt smal, skal den være dyb for at lade den store ismasse nå kysten,« forklarer han.

Hvis du vil se hvordan landskabet under Antarktis' is ser ud, kan du se filmen her:

BedMachine: En høj præcisionskort af Antarktis. (Video: Mathieu Morlighem/University of California Irvine)

LÆS OGSÅ: Muligt nyt kæmpekrater fundet under isen i Grønland

LÆS OGSÅ: Istab på Arktis er foruroligende - men hvad med afsmeltningen på Antarktis?

tb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.