Forskere efter fossilfund: Loch Ness-uhyret er »plausibelt«
plesiosaur kridttiden loch ness uhyret fossiler

3D-illustration af en plesiosaur for slutningen af Kridttiden. (Illustration: Shutterstock)

3D-illustration af en plesiosaur for slutningen af Kridttiden. (Illustration: Shutterstock)

Kilde: 
29 juli 2022

Eksistensen af Loch Ness-uhyret er »plausibel,« lyder det nu fra britiske forskere ifølge The Independent

Det skotske søuhyre var måske en forhistorisk svaneøgle, spekulerer forskerne fra University of Bath ifølge nyhedssitet. 

Spekulationerne kommer, efter at de har fundet fossiler af det forhistoriske krybdyr plesiosaur i et 100 millioner år gammelt flodsystem i Sahara Ørkenen i Marokko. 

Fundet indikerer, at de store svaneøgler, der levede i Kridttiden på samme tid som dinosaurerne, kan have opholdt sig i ferskvand, mener forskerne. Hidtil har man troet, at plesionsaurerne kun kunne leve i saltvand.

Det betyder, at Loch Ness-uhyret, som ifølge myten levede i en skotsk ferskvandssø, i princippet kan have været en plesiosaur, spekulerer forskerne ifølge The Independent. 

De påpeger dog i en pressemeddelelse, at fossilfund generelt peger på, at plesiosaurerne uddøde sammen med dinosaurerne for 66 millioner år siden.

De nyfundne fossiler er knogler og tænder fra en 3 meter lang voksen plesiosaurer og knogler fra en 1,5 meter lang unge. 

De store forhistoriske krybdyr har måske levet og fundet mad i flodens ferskvand i selskab med frøer, krokodiller, skildpadder, fisk og den store dinosaur Spinosaurus, lyder det fra en af forskerne bag fundet. 

»Det, der forbløffer mig, er, at den forhistoriske marokkanske flod husede så mange rovdyr, som levede side om side med hinanden. Det var ikke et sted at tage en svømmetur,« siger David Martill fra University of Bath i Storbritannien til The Independent.

Det nye fossilfund er beskrevet i en videnskabelige artikel i det videnskabelige tidsskrift Cretaceous Research.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.