Nye analyser: Tutankhamon havde hestetænder og klumpfod
Den egyptiske farao Tutankhamon var kronisk haltende og bundet til sin stok. Det viser nye analyser af over 2.000 computerscanninger samt DNA-analyser, som afslører, at den legendariske faraos deformitet formentlig var resultat af indavl. Hans mor og far var nemlig søster og bror.

 

De gamle egyptere begravede farao Tutankhamon med en overdådig guldmaske. Om det i virkeligheden var et forsøg på at sløre hans ansigt er ikke til at sige, men nu om dage havde han nok fået den helt store tur i Photoshop - en computergenereret rekonstruktion af hans ansigt afslører nemlig, at han ikke just var fotogen.

Det er forskere fra Imperial College London, der har lavet en virtuel obduktion af den legendariske egyptiske farao med over 2.000 computerscanninger af faraoens jordiske rester.

På den måde fandt de blandt andet ud af, at Tutankhamons tænder lå hulter til bulter i munden på ham, at han havde unormalt brede hofter for en mand at være - og at hans ene fod var fuldstændig umulig at støtte på.

Faraoen var bundet til sin stok

Legenderne fortæller egentlig, at monarken omkom i et styrt, da han kørte ræs i sin stridsvogn.

Tutankhamuns handicap punkterer dog fuldstændig billedet af en ung mand, der skulle være vild med kapløb i stridsvogne.

I hans grav er der fundet 130 slidte spadserstokke, og forskerne mener, at hans klumpfod gjorde ham permanent haltende, hvilket gør det usandsynligt, at han overhovedet har kunnet føre en stridsvogn selv.

Tutankhamons forældre var bror og søster

Forskerne mener derimod, at det mest sandsynlige scenarie er, at faraoen døde af komplikationerne af hormonforstyrrelser som følge af indavl.

»En stor andel af hans forfædre nåede en moden alder. Det var kun i hans nærmeste slægstlinie, at de døde tidligt, og de døde tidligere i hver generation,« siger Hutan Ashrafian, der er klinisk lektor ved Imperial College London til dailymail.co.uk.

Hans analyse understøtter DNA-analyser af den kongelige familie, der endegyldigt viser, at Tutankhamons forældre faktisk var bror og søster. De gamle egyptere kendte ikke til konsekvenserne af indavl, og det var ikke uset, at et søskendepar fik børn med hinanden.

Resultaterne bliver fremlagt i dokumentaren 'Tutankhamun: The Truth Uncovered', der bliver sendt på den britiske tv-kanal BBC One.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk