Ny teori: Frugt gav aber større hjerner
Kilde: 
28 marts 2017

Det var en kost bestående af frugt, og ikke for eksempel det sociale samvær, der fik aberne til at udvikle større hjerner. Det fremlægger i hvert fald amerikanske forskere fra New York University i et nyt studie, skriver politiken.dk.

Forskerne har brugt det største datasæt nogensinde med over 140 arter af primater og sammenholdt en lang række sociale faktorer og spisevaner med hjernens størrelse.

Konklusionen var, at de frugtspisende abers hjerner har 25 procent mere hjernevæv, og at det primært skyldes kosten, fortæller forskerne i studiet i tidsskriftet Nature.

Forskerne mener, at det at finde og skrælle frugterne kan udfordre aberne og påpeger, at der er mere lettilgængelig næring i frugt end i grøntsager.

LÆS OGSÅ: Forskere: Krager er lige så kloge som aber

Den danske adfærdsforsker og evolutionspsykolog Jill Byrnit føler sig dog ikke overbevist om, at det sociale liv ikke har været en vigtig faktor for udviklingen af abers hjerner.

»Begge elementer gør sig gældende. Det ved vi gennem 40 års abeforskning. Aber et netop kendetegnede ved at være omstillingsparate generalister, akkurat ligesom vi mennesker,« siger Jill Byrnit til politiken.dk

»Det handler ikke om kosten for sig eller livet i flokken for sig. Men om, at det er plastiske dyr, der indordner sig og får det bedste ud af situationen.«

LÆS OGSÅ: Er vi nu helt sikre på, at mennesket nedstammer fra aberne?

Den danske abeforsker mener altså ikke, at man kan udpege en enkelt faktor som den, der står bag abernes intelligens.

Det skyldes ikke mindst, at der ikke altid er enighed om, hvad intelligens er for noget.

»Det er svært at sammenligne intelligens. En hvidhaj kan lugte en dråbe blod på to kilometers afstand. Det ville intet menneske kunne, men vi vil næppe kalde det intelligent. Men hvis et dyr gør noget, der minder om at bygge en bro, så synes vi, det er et meget klogt dyr,« siger Jill Byrnit til politiken.dk.

LÆS OGSÅ: Aber har lige så stor retfærdighedssans som mennesker

LÆS OGSÅ: Sjove forsøg afslører, hvorfor mennesket har en stor hjerne

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.