Ny slange-art fundet: Den kan bide fra sig og forgifte dig med lukket mund

Sådan ser den nye jordhugorme-slange ud. Forskerne fandt den i Liberia og Guinea på den afrikanske vestkyst, og de har kaldt den for Atractaspis branchi. (Rodel et al., Zoosystematics and Evolution, 2019)

Sådan ser den nye jordhugorme-slange ud. Forskerne fandt den i Liberia og Guinea på den afrikanske vestkyst, og de har kaldt den for Atractaspis branchi. (Rodel et al., Zoosystematics and Evolution, 2019)

Kilde: 
22 marts 2019

Dybt inde i de mørke skove ved den afrikanske vestkyst har et hold krybdyrsforskere fundet en ny slange-art, der kan skade dig med sit giftige bid - uden overhovedet at åbne munden.

Slangen tilhører jordhugorme-arten, der er kendt for at have lange hugtænder helt ude i mundvigene. Slangen kan stikke tænderne ud, selv når munden er lukket, og dermed kan den angribe og ramme sin modstander med lukket mund eller fra siden, skriver ScienceAlert.

Se hvordan jordhugorme-arten kan bide fra sig uden at åbne munden i videoen her. Videoen her viser, hvordan en anden jordhugorme-slange bider med lukket mund. Spol frem til 0:35 for at se bidet. (Video: Discovery)

LÆS OGSÅ: Kan man dø af at spise slangegift?

Udover sit snedige bid kan slangen kaster sig langt frem ad, hvilket gør den ekstremt farlig.

Det oplevede forskerne fra Berlin's Natural History Museum på egen krop, da de prøvede at indfange slangen i Liberia.

Én af krybdyrsforskerne prøvede at samle slangen op, som man normalt ville gøre, ved at tage slangen med et fast greb bag dens hoved og presse dens mund sammen, men det var ikke helt ufarligt.

Slangen forsøgte gentagne gange at angribe forskeren med sine hugtænder, skriver forskerne i deres videnskabelige artikel, hvor de beskriver den nye art.

Ingen kom til skade, skriver forskerne også, men hvis det var skete, ville det have skabt alvorlige vævsskader, hvilket ville resultere i store smerter, hævelser og blæredannelser. Uden en modgift ville man endda kunne miste sine fingre.

Foruden slangen i Liberia indsamlede forskerne yderligere to slanger, som de fandt ved en kaffe- og en bananplantage i det sydøstlige Guinea.

LÆS OGSÅ: Hvordan bugter en slange sig?

Forskerne har kaldt den nye art for Atractaspis branchi. Den er en tilføjelse til jordhugorme-arten, der består af mindst 21 arter, som for det meste findes i det Subsahariske Afrika.

Slangen er beskrevet i det videnskabelige tidsskrift Zoosystematics and Evolution.

LÆS OGSÅ: Hvad er verdens mest dødbringende slange?

LÆS OGSÅ: Hvorfor vaccinerer man ikke mod slangebid?

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.