Ny rekord: Verdens dybest svømmende blæksprutte fundet 6.200 meter under havoverfladen
blaeksprutte-magnapinnidae

På grund af blækspruttens relativt korte tentakler regner forskerne med, at den dybt svømmende blæksprutte var en unge. (Foto: Caladan Oceanic og Alan Jamieson / Marine Biology)

På grund af blækspruttens relativt korte tentakler regner forskerne med, at den dybt svømmende blæksprutte var en unge. (Foto: Caladan Oceanic og Alan Jamieson / Marine Biology)

Kilde: 
24 januar 2022

Et forskerhold ledte egentligt efter et sunket krigsskib, men fandt i stedet en blæksprutte på bunden af Filippinergraven i Stillehavet.

Blæksprutten, der er af Magnapinnidae-familien, blev filmet 6.200 under havoverfladen, hvilket dermed gjorde den til den dybest svømmende blæksprutte, der nogensinde er observeret.

Det skriver Live Science.

Det er 1.500 meter dybere end den tidligere rekordholder, der blev observeret 4.700 meter under havoverfladen i Stillehavet.

Den nye rekordholder blev observeret i marts 2021, da forskerholdet var på udkig efter det sunkne krigsskib USS Johnston, der sank i 1944 ved Slaget om Leyte Gulf under 2. verdenskrig. 

Det gjorde de fra deres bemandede undervandsbåd, en DSV Limiting Factor, som var nede ved havbunden i fire timer. 

Udover blæksprutten af Magnapinnidae-familien fik forskerne også optagelser af fire cirinna-blæksprutter (en otterarmet blæksprutte-underart uden blæk) ved samme dybde.

»Dette dyk viste, at flere typer af blæksprutter kan leve i den øvre del af de virkelig dybe oceangrave,« siger Michael Vecchione, zoolog hos National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i Washington D.C., USA., der en af forskerne bag, til Live Science.

Ifølge Live Science mener Vecchione, at fundet rejser nye spørgsmål. Nemlig hvordan det kan være, at blæksprutter fra Magnapinnidae-familien formår at leve fysiologisk på en dybde, der spænder fra 1.000 til 6.000 meter, hvor det atmosfæriske tryk kan være op til 600 gange større end ved havets overflade.

Fundet af blæksprutten har resulteret i et nyt studie, som blev publiceret i tidsskriftet Marine Biology 2. december 2021.

Her ses en blæksprutte af Magnapinnidae-familien, som blev fundet 6.200 meter under havoverfladen. Bemærk, at denne video ikke har nogen sammenhæng med studiet og altså ikke viser den omtalte blæksprutte. (Video: oceanexplorergov / YouTube)

mhj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.