Ny ’Oumuamua-teori: Cigaren fra det ydre rum er ’mørkt brint-isbjerg’ - stadig ikke aliens
oumuamua baggrund aliens hvad er det hydrogenisbjerg

Det mærkelige objekt har ifølge forskerne fra Yale University formodentlig fået sin form ved at blive 'slidt ned' af sin million år lange rejse gennem universet - helt, som man oplever det med håndsæbe, der får en anden form, når man gentagne gange glider hænderne med den. (Illustration: European Southern Observatory/M. Kornmesser).

Det mærkelige objekt har ifølge forskerne fra Yale University formodentlig fået sin form ved at blive 'slidt ned' af sin million år lange rejse gennem universet - helt, som man oplever det med håndsæbe, der får en anden form, når man gentagne gange glider hænderne med den. (Illustration: European Southern Observatory/M. Kornmesser).

17 juni 2020

Et aflangt, sort objekt uden komethale, der på mystisk vis gled igennem vores Solsystem, blev opdaget af astronomer 19. oktober 2017.

Det viste sig, at den stammede fra et helt andet solsystem end vores eget, og på den måde er den det første observerede objekt, der er ankommet til vores solsystem udefra.

Sidenhen har verden været på den anden ende, for at finde ud af hvor den gigantiske, cigarlignende genstand kom fra, og hvad den bestod af.

En forsker fra Harvard var for eksempel sikker på, at det mørke objekt var en hilsen fra en anden civilisation. Det kan du læse om i artiklen Konflikten om ’Oumuamua: Harvard-professor mener, det kan være en rumsonde sendt af aliens – andre er uenige.

Rumcigaren fik sågar navnet ’Oumuamua, der på hawaiiansk betyder 'budbringer fra langt væk, der kom til os først'.


Nu er forskere fra Yale-university og University of Chicago i USA kommet med et forslag til, hvad den besøgende fra det ydre rum er. Og det er nok ikke aliens...:
 

»Det er et frossent isbjerg bestående af molekylært brint«, siger Darryl Seligman, der er ph.d.-studerende ved Yale University i astrofysik, i pressemeddelelsen fra University of Chicago.

Han er også hovedforfatter på studiet, der er publiceret i Astrophysical Journal Letters.

Hvad, der har mystificeret astronomerne ved objektet, er, at det ikke har haft nogen komethale, ligesom det accelererede på en måde, der ikke kunne forklares ved hjælp af tyngdekraften, ifølge pressemeddelelsen.

På den måde virkede det, som om tingestens fremdrift igennem vores Solsystem var uforklarlig. 

Men så fik forskerne idéen om, at ’Oumuamua måske kunne være en slags is-komet, hvis hale er usynlig for os.

Fra den tanke deducerede forskerne sig frem til det materiale, der bedst kunne passe, i forhold til hvor ’Oumuamua var, hvor hurtigt den bevægede sig, og hvor meget energi den ville modtage fra Solen i løbet af dens bane gennem Solsystemet.

»Den eneste slags is, der kan forklare acceleratioen, er molekylært brint,« siger Seligman i pressemeddelelsen.

Der er kun nogle enkelte steder i galaksen, hvor den slags is skabes – i de tætte, gigantiske molekylære skyer, hvor stjernerne fødes.

Hvis det er sandt, vil der være tilsvarende objekter i universet, som forskerne kan håbe på at finde for at lære mere om, hvad der sker, når stjerner fødes, ifølge pressemeddelelsen.

For at efterprøve teorien må forskerne vente på, at de kan observere et lignende objekt drøne igennem vores Solsystem.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.