Ny invasiv bladlus fundet på danske æbletræer
Bladlus Invasiv Art KU

Bladlusen Aphis Spiraecola er for første gang blevet opdaget i Norden. Den invasive art går især efter æble- og citrustræer. (Foto Københavns Universitet / Universitetet i Budapest).

Bladlusen Aphis Spiraecola er for første gang blevet opdaget i Norden. Den invasive art går især efter æble- og citrustræer. (Foto Københavns Universitet / Universitetet i Budapest).

20 januar 2021

For første gang er bladlusen Aphis Spiraecola blevet opdaget herhjemme.

Det er forskere fra Københavns Universitet, der har fundet bladlusen på danske æbletræer i samarbejde med Universitet i Budapest, og de beskriver den som et invasivt skadedyr.

Om Aphis Spiraecola
  • Udseende: en grøn bladlus, der nemt kan forveksles med den grønne æblebladlus, men der er små morfologiske forskelle. Lusen sidder ofte i blandede kolonier med andre bladlus.
  • Værtsplanter: Spiraea, citrus, og æbler er primære værter hvor arten kan lægge æg. Derudover angriber arten også andre kernefrugter, stenfrugt mm og i troperne arter som bla kakao. 
  • Skader: Mest angrebet bliver citrus og æbler. Ved sin sugning fjerner bladlus næring fra planten, derudover kan sodskimmel i honningdug nedsætte plantens fotosyntese. Bladlusen får æbleblade til at rulle sig sammen og kan give skudspidser på grene unormal lille vækst. 
  • Virus: Arten er vektor for virus på flere arter herunder CTV på citrus og blomme-poxvirus.

Kilde: Københavns Universitet

Man ved endnu ikke om der er tale om et enkeltstående tilfælde, eller om arten har slået sig permanent ned i Danmark.

»Den er et alvorligt skadedyr, som mest er kendt i lande med et lidt varmere klima end Danmarks. Den blev fundet i Tyskland i år 2000, få år efter i de baltiske lande og nu altså også i Danmark, så det er helt klart noget, vi skal holde øje med, for den kunne også blive problematisk for de danske æbleavlere,« siger Lene Sigsgaard, der er lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Aphis spiraecola stammer formentlig fra fjernøsten og er især problematisk i citrus- og æbletræer, men den kan angribe mange forskellige plantearter.

Bladlusen er efterhånden udbredt i troperne og tempererede egne i hele Verden.

Den har været i USA i de seneste 100 år, og den blev opdaget i middelhavslandene omkring 1939.

Den er aldrig før blevet registreret i Norden.

Du kan læse mere om fundet i den videnskabelige artikel, der er udgivet i tidsskriftet Plant Protection Science.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.