Ny forskning viser forbindelse mellem svamp i kroppen og kræft
svamp i lunge kraeft

Billedet viser en vævsprøve af lungekræft. Det turkise materiale er cancerceller, mens de sorte plamager på billedet er svampeceller. (Foto: Lian Narunsky-Haziza et al.)

Billedet viser en vævsprøve af lungekræft. Det turkise materiale er cancerceller, mens de sorte plamager på billedet er svampeceller. (Foto: Lian Narunsky-Haziza et al.)

Kilde: 
04 oktober 2022

Forskere har længe spekuleret i bakteriers forbindelse til kræft.

Nu viser to nye studier, der er blevet publiceret i tidsskriftet Cell, at der måske er forbindelse mellem kræft og en anden type mikroorganisme: svamp i kroppen. 

Forskerne, der er fra Stanford University i Californien, understreger dog, at deres resultater ikke viser, om svampene er direkte årsag til kræftudviklingen. Det kræver altså mere forskning på området, før man kan drage endelige konklusioner. 

Det skriver Nature.

Forskellige tumorer indeholder forskellige arter af svampe, og ifølge forskerne kan viden om de forskellige arter vise sig at blive brugbart i forhold til diagnosticering af kræft.

I det ene studie katalogiserede forskerne svampe fra cirka 17.000 vævs- og blodprøver, der repræsenterede 35 typer kræft. Som forventet fandt forskerne forskellige typer svamp i alle de typer kræft, som de undersøgte i studiet.

Det viste sig dog også, at nogle typer svamp havde forskellig effekt i forhold til, hvilken kræft de blev fundet i. For eksempel var en type svamp, der oftest findes i forbindelse med bugspytkirtelkræft, med til at reducere overlevelsesraten signifikant, når den var i forbindelse med brystkræft.

I det andet studie undersøgte forskerne mave-tarm-, lunge- og brystkræft.

De fandt blandt andet ud af, at disse områder i kroppen har nogle specifikke svampe, der lader til at være skyld i mere inflammation, flere metastaser og lavere overlevelsesrate hos patienter.

Studierne viser til dato den tydeligste forbindelse mellem svamp i kroppen og kræft. 

Forskerne understreger dog, at det kræver mere forskning, før vi ved, om svamp er med til at skabe kræft ved for eksempel inflammation. Eller om veludviklede tumorer omvendt skaber et bedre miljø til svampes udvikling.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.