Ny fodertype til grise og kyllinger kan forbedre miljøet markant
22 november 2018

Danske forskere fra Aarhus Universitet har fundet en mulig løsning på et af landbrugets største miljøproblemer – bæredygtigt foder til grise og kyllinger.

Det skriver Jyllands-Posten.

Hidtil har foder til dyr indeholdt sojaskrå, der er blevet importeret fra udlandet, men nu har forskerne i en ny rapport, der er udarbejdet for Miljø-og Fødevareministeriet, fundet en alternativ løsning, der både minimerer importen af soja og samtidig er mere skånsom for vandmiljøet omkring markerne.

De har nemlig udviklet en metode til at udvinde protein fra græs i så høje koncentrationer, at proteinpulveret kan bruges i foderblandingerne, så landbruget får mindre behov for at bruge importeret soja.

Forskerne forestiller sig derudover, at man kan dyrke græs på marker i stedet for korn og majs langs sårbare danske vandområder. Det vil være en gevinst for miljøet, idet græs er bedre til at holde på CO2 og kvælstof end sojaskrå.

»Det er et guldæg, som på en gang vil gøre det muligt at reducere importen af sojaskrå og samtidig nedbringe udledningen af kvælstof og drivhusgasser fra dansk landbrug,« siger Thor Gunnar Kofoed, viceformand i Landbrug & Fødevarer ifølge Jyllands-Posten.

Det er især vandmiljøerne omkring majs- og kornmarkerne, der har lidt under udledningen af kvælstof, men med det nye tiltag forventer forskerne at kunne indfri vandmiljømålene, der sikrer et sundt dyreliv.

Teknologien bag den nye fodertype endnu ikke færdigudviklet, men potentialet er ifølge miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen; »stort«, som han siger til Jyllands-Posten.

ie

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.