Ny bølgerekord: 19 meter høj
Kilde: 
15 december 2016

En bølge i det nordlige Atlanterhav mellem Island og Storbritannien har sat verdensrekord i en vigtig meteorologisk disciplin.

19 meters højde nåede bølgen op på, da den skød mod himlen tidligt om morgenen 4. februar 2013. Og det gør det til den højeste bølge nogensinde målt af en automatisk bøje, oplyser den internationale meteorologiske organisation WMO i en pressemeddelelse.

Den hidtidige rekord lød på 18,3 meter og blev også sat i det nordlige Atlanterhav.

LÆS OGSÅ: Bevis: Monsterbølger findes

»Det er en bemærkelsesværdig rekord. Den understreger vigtigheden af meteorologiske og oceaniske observationer og udsigter for at sikre den maritime industris sikkerhed på verdensplan,« udtaler WMO's vicegeneralsekretær Wenjian Zhang.

»Vi har brug for omfattende og troværdig data fra havet for at hjælpe os med at forstå, hvordan vejr og hav interagerer. Trods enorme landvindinger inden for satellitteknologi spiller observationer fra bøjer og skibe stadig en stor rolle i denne forbindelse,« lyder det videre.

LÆS OGSÅ: Bermuda-trekanten: Monsterbølger kan smadre alt på deres vej

Det er en komité af forskere fra Storbritannien, Canada, USA og Spanien, der har godkendt rekorden.

Der er tale om såkaldt 'signifikant bølgehøjde', hvilket omhandler gennemsnitshøjden for den højeste tredjedel af bølgerne. 

LÆS OGSÅ: Mysteriet om de manglende titanske bølger

jo

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.