Ny beregning anslår, hvornår vi finder liv i rummet: om 400.000 år
univers mælkevejen rummet liv i rummet

Er der intelligent liv udover os selv i Mælkevejen? Forskere kommer med nyt bud på, hvornår vi kan regne med at komme i kontakt med andet liv. (Foto: Shutterstock)

Er der intelligent liv udover os selv i Mælkevejen? Forskere kommer med nyt bud på, hvornår vi kan regne med at komme i kontakt med andet liv. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
04 maj 2022

Er der liv i rummet, og hvorfor er vi ikke stødt på det endnu? 

Det er spørgsmål, som dækker over en fundamental menneskelig undren, som har optaget os, lige siden vi har kunnet udtrykke undren. 

En gruppe forskere har nu forsøgt sig med et bud på, hvornår vi kan forvente, et sådant møde vil finde sted.

Svaret lyder: om op til 400.000 år. 

Det skriver UniverseToday.

Studiet, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Astrophysical Journal, tager udgangspunkt i tidligere forskning i CETI’er (»Communication Extraterrestrial Intelligent Civilizations«), der betegner intelligente, udenjordiske civilisationer, der er i stand til at kommunikere. 

Det er i sagens natur en spekulativ gren af forskningen, hvor usikkerhederne er mangfoldige, og der kun findes ét datapunkt: Jorden. 

»Hele CETI-forskningen vil forblive hypotetisk, ind til vi finder liv« skriver forfatterne i deres studie. Men hypotetisk er ikke lig med det rene gætværk, for forskningen bygger på logiske antagelser og producerer overordnede estimater. 

Det gør den med udgangspunkt i to parametre: 

  1. hvor mange planeter, der er beboelige, samt hvor ofte liv på disse planeter udvikler sig til en CETI; og 
  2. på hvilket stadie af en stjernes udvikling en CETI kan blive til. 

Det er på baggrund af disse parametre, at forskerne har opstillet to scenarier: et pessimistisk og et optimistisk. 

Ifølge sidstnævnte vil vi ‘allerede’ om 2.000 år være i kontakt med en anden civilisation, mens det pessimistiske stiller en ordentlig ventetid i sigte: 400.000 år. 

Og 400.000 år er virkelig, virkelig lang tid for en art, der i det store hele kun har kort tid på bagen. Sandsynligheden for, at vi bliver udryddet inden er omtrent lige så stor: om det er menneskeskabte klimaforandringer, en kæmpemæssig asteroide eller noget tredje er ikke til at sige - eller udelukke.  

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.