Ny art: Gekko smider huden for at skræmme fjender
gekko hud skæl

Geckolepis megalepis har de største skæl, man endnu har set hos en gekko (Foto: F. Glaw)

08 februar 2017

Nogle firben kan smide halen, når de bliver bange. Men vidste du, at der også findes gekkoer, der virkelig går all in og simpelthen smider alle deres skæl, når en fjende nærmer sig?

Forskere har netop fundet en ny gekko-art, og den er helt eminent til netop at smide sine skæl, skriver Ludwig-Maximilian-Universität München i en pressemeddelelse.

Gekkoen hedder Geckolepis megalepis og lever i det nordlige Madagaskar. Den er den første Geckolepis-art som bliver beskrevet i 75 år.

Geckolopis er en type af gekkoer, der ikke blot kan smide hammen, men ser ud til aktivt at kunne 'gå ud af sit gode skind' ved bare en blid berøring.

Det gør i øvrigt krypdyrene ret udfordrende for forskerne at undersøge nærmere. Forskerne mener dog, at gekkoerne smider skællene som en forsvarsmekanisme.

Den nye art er helt særlig, for dens skæl er de største, man endnu har set hos nogen gekko.

»Det, der virkelig er påfaldende er, at disse skæl, som er virkelige tætte og måske endda benede, må være energimæssigt omkostningsfulde af producere, og huden under dem forsvinder med så meget lethed og kan blive genskabt hurtigt og uden ar,« siger hovedforfatteren Mark Scherz fra Ludwig Maximilian University of Munich i pressemeddelelsen.

Forskerne mener, at store skæl kan smides lettere end små på grund af størrelsen af deres overfladeareal, i forhold til hvor lille et område de sidder fast på.

Studiet om den nye art er beskrevet i PeerJ.

gekko hud skæl

Når Geckolepis megalepis smider sine rekordstore skæl og afslører den lyserøde hud under skællene, er det højst sandsynligt en forsvarsmekanisme (Foto: F. Glaw)

sbl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.