Nu kan du stemme på årets bedste naturfoto - se kandidaterne her
Et af målene med konkurrencen er at udbrede kendskabet til naturen gennem humor, empati og fascination.
wildlife photography year award 2021 london natural history statens naturhistoriske museum udstilling

Alfaen. Danske Mogens Trolle måtte væbne sig med tålmodighed, da han ville fotografere de sjældne mandrilaber, der bor dybt i de Centralafrikanske jungler. (Foto: © Mogens Trolle/WPY)

Alfaen. Danske Mogens Trolle måtte væbne sig med tålmodighed, da han ville fotografere de sjældne mandrilaber, der bor dybt i de Centralafrikanske jungler. (Foto: © Mogens Trolle/WPY)

Siden 1965 har Natural History Museum i London afholdt den årlige fotokonkurrence Wildlife Photographer of the Year, og 2021 er ingen undtagelse. 

Konkurrencen er den største af sin slags, og tusindvis af de dygtigste fotografer fra hele verden indsender hvert år deres billeder i håb om at vinde den prestigiøse pris.

Fotografierne fanger ikke kun den mangfoldige skønhed i vores klodes natur og dyreliv, men vidner også om et komplekst forhold mellem dyr og mennesker, på godt og ondt. 

Stem på dit favorit-foto

Et af målene med konkurrencen er at udbrede kendskabet til naturen og dyrene gennem humor, empati og fascination.

Vinderfotografierne kan under normale omstændigheder beundres i en udstilling på Statens Naturhistoriske Museum, som for tiden er lukket på grund af coronarestriktioner.

I mellemtiden kan man trøste sig med, at der nu er der åbnet for afstemningen til konkurrencens publikumspris i kategorien People’s Choice Awards, hvor alle kan lægge en stemme på deres yndlingsfotografi.

Nedenunder kan du se nogle af de i alt 25 fotografier, som er nomineret til publikumsprisen.

Afstemningen slutter klokken 2. februar klokken 15, og vinderen annonceres 10. februar.

Wildlife Photographer of the Year 2021 stem konkurrence foto

Familieportræt. Mor og far i denne familie af prærieugler må holde styr på 8 unger, der aldrig sad stille længe nok til, at fotografen kunne få alle 10 med. Muligheden for et godt foto bød sig først, da farmand var lettet. (Foto: © Andrew Lee/WPY)

Wildlife Photographer of the Year 2021 stem konkurrence foto

Harekugle. En hun-snehare kæmper med kulden i de vindblæste skotske højlande. (Foto: © Andy Parkinson/WPY)

Wildlife Photographer of the Year 2021 stem konkurrence foto

Cirkus bag kulisserne. En bjørnetræner fra Sankt Petersborgs Statscirkus i gang med at træne tre sibirske brune bjørne til at optræde. Der er i Rusland og Østeruopa en lang tradition for at bruge bjørne i cirkusser. (Foto: © Kirsten Luce/WPY)

Wildlife Photographer of the Year 2021 stem konkurrence foto

Løvernes Konge. En stor hanløve holder et vågent øje med de vide sletter i Serengeti, mens den hviler sig på toppen af en granitklippe. (Foto: © Wim Van Der Heever/WPY)

Wildlife Photographer of the Year 2021 stem konkurrence foto

Øjenkontakt. Den usædvanligt udseende japanske 'warbonnet' er en fisk, som lever i lavt vand langs kysten i Det Japanske Hav. (Foto: © Andrey Shpataka/WPY)

Wildlife Photographer of the Year 2021 stem konkurrence foto

Hængt, trukket og parteret. En havaborre møder en grum skæbne blandt de grå revhajer i havet ved Fransk Polynesien. Hajerne jager i flok, men slås efterfølgende om byttet, og kun få får del af måltidet. (Foto: © Laurent Ballesta/WPY)

Wildlife Photographer of the Year 2021 stem konkurrence foto

Det sidste farvel. En dyrepasser i Kenya trøster den døende Sudan, den sidste levende han af arten nordlige hvide næsehorn. (Foto: © Ami Vitale/WPY) 

Se resten af fotografierne i konkurrenceen, og stem på din favorit ved at besøge Natural Museum of Historys hjemmeside.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk