'Nordeuropas Atlantis' overlevede kæmpetsunami for 8.000 år siden
doggerland atlantis tsunami dødsstød sank

Landområdet Doggerland fik dødsstødet af en tsunami, som oversvømmede alt og kun efterlod få øer, der senere også sank i havet. (Illustration: Shutterstock)

Landområdet Doggerland fik dødsstødet af en tsunami, som oversvømmede alt og kun efterlod få øer, der senere også sank i havet. (Illustration: Shutterstock)

Kilde: 
07 december 2020

I perioden efter den seneste istid, før de britiske øer var øer, og før de var britiske, var de forbundet med fastlandet gennem et stort landområde kaldet 'Doggerland'.

Doggerland var beboet af stenaldermennesker i tusindvis af år, indtil en del af den norske kontinentalplade brækkede af for 8.200 år siden og forårsagede en kæmpetsunami, som permanent oversvømmede området.

Et nyt studie viser dog, at dele af Doggerland overlevede tsunamien, som øer, og forblev beboede tusindvis af år efterfølgende, skriver Live Science.

Ydermere viser forskningen, at de stigende vandstande, forårsaget af det varme klima, allerede havde dækket store dele af Doggerland, da tsunamien ramte.

Ifølge arkæologiske teorier kan de overlevende øer og kystområder potentielt have spillet en vigtig rolle for introduktionen af landbruget til de britiske øer, cirka tusind år efter oversvømmelsen.

Efter endnu et årtusind var de sidste af Doggerland-øerne dog også under vand, grundet de stigende vandstande.

Udviklingen af Doggerland, som gradvis blev dækket af det hav, der i dag hedder Nordsøen. (Illustration: Europe's Lost Frontiers Project/University of Bradford/M. Muru)

Men i tusindvis af år før det, var Doggerland præget af sletter, laguner, floder, sumpe og skove.

Området menes, at være et af de rigeste områder på byttedyr og fisk i den mesolitiske æra, efter gletsjerne trak sig nordpå og afdækkede det noget anderledes udseende Nordeuropa.

Gennem skibsekspeditioner i Nordsøen, som er del af Europe’s Lost Frontiers Project, forsøger forskere at blive klogere på Doggerland og rekonstruere det fortabte landskab

Ved at tage sedimentprøver fra havbunden har de påvist, at dele af Doggerland forblev ovenvande lang tid efter tsunamien.

Forskernes største håb er at finde tegn på beboelse, som måske også kan dokumentere, hvordan landbruget har spredt sig til de britiske øer fra fastlandet.

»De sidste 20 år har revolutioneret vores forståelse af Doggerland,« fortæller Vincent Gaffney, medforfatter til studiet, ifølge Live Science.

»Vi har besøgt undersøiske floddale for at få miljødata, hvor vi kan få information på planterne og dyrene som levede der (...) Men vi har endnu ikke et eneste arkæologisk boplads. Det er stort set uudforsket land.«

Forskningen blev offentliggjort i tidsskriftet Antiquity.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.