Nomineret til Årets Danske Forskningsresultat: Tidligt liv fundet i Grønland
Danske forskere mener at have fundet tegn på noget af det ældste liv, vi kender til på Jorden. Skal det være Årets Danske Forskningsresultat 2017? Se videoen, og stem i bunden af artiklen.

Ingen ved præcist, hvornår livet på Jorden opstod, men danske forskere mener at have fundet et af de tidligste tegn på liv på vores planet. (Video: Videnskab.dk)

Ingen ved præcist, hvornår livet på Jorden opstod, men danske forskere mener at have fundet et af de tidligste tegn på liv på vores planet. (Video: Videnskab.dk)

Indkapslet i oldgamle ædelsten fra Grønland har danske forskere fundet et af de ældste tegn på liv på Jorden, vi kender til.

Der er formentlig tale om rester af encellede organismer, der levede for 3,7 milliarder år siden. Til sammenligning er Jorden omkring 4,54 milliarder år gammel.

Det er ikke helt ligetil at finde rester af tidligt liv –  eller for den sags skyld bevise, at der er tale om noget, der engang var levende. Jordens overflade forandres hele tiden, og derfor er det meget få steder, hvor man stadig kan finde materiale fra Jordens spæde tid.

Heldigvis gemmer Isua i Grønland på et helt bælte af bjergarter, der har omkring 3,7 til 3,8 milliarder år på bagen, og det er i disse klipper, at forskerne har gjort deres opdagelse.

Nye avancerede teknikker

De danske forskere er ikke de første til at proklamere, at netop de har fundet et af de tidligste tegn på liv.

Årets Danske Forskningsresultat
  • Videnskab.dk's forskningspris.
  • Nominerede resultater vælges ud af Videnskab.dk's redaktion.
  • Prisdysten afgøres ved en læserafstemning, som slutter 2. januar 2018.
  • Læs mere om prisen og kriterier for indstillingerne her.

Danskernes undersøgelse er dog lavet med helt nye og avancerede teknikker, og blandt andet derfor mener forskerne selv, at de har fat i den lange ende.

Ved hjælp af et atomart kraftmikroskop kunne forskerne se, at der i ædelstenen var indkapslet de mest grundlæggende ingredienser til liv: ilt, kulstof, nitrogen og en lille smule fosfor.

Derudover benyttede forskerne en infrarød laser til at undersøge de kemiske bindinger mellem de enkelte atomer og molekyler. Her kunne de se, at ingredienserne sad bundet sammen på en måde, som man ville forvente at se i en levende organisme.

Du kan læse mere om opdagelsen i den oprindelige artikel på Videnskab.dk eller læse mere om de øvrige ni nominerede til Årets Danske Forskningsresultat 2017 herunder.

Under artiklen kan du også afgive din stemme til den forskergruppe, som efter din mening har fortjent at vinde Årets Danske Forskningsresultat 2017.

Forskerne bag resultatet:

Tue Hassenkam, Minik T. Rosing, Martin P. Andersson, Kim N. Dalby, David M. A. Mackenzie 

Nano-Science Center, Kemisk institut, Københavns Universitet
Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet
Center for Nanostructured Graphene (CNG), Department of Micro- and Nanotechnology, DTU.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.