Nomineret til Årets Danske Forskningsresultat: Grønland vokser i takt med global opvarmning
Selvom isen på Jorden smelter, og verdenshavene stiger, så vokser Grønland. Det har danske forskere vist i et nyt studie. Skal det være Årets Danske Forskningsresultat 2017? Se videoen, og stem i bunden af artiklen.

Det ottende nominerede studie til Årets Danske Forskningsresultat 2017 har vist, at Grønland vokser i takt med den globale opvarmning. (Video: Videnskab.dk)

Det ottende nominerede studie til Årets Danske Forskningsresultat 2017 har vist, at Grønland vokser i takt med den globale opvarmning. (Video: Videnskab.dk)

Man skulle måske tro, at afsmeltning af is på land ville betyde, at et land som Grønland burde blive mindre. Sådan hænger det dog ikke sammen.

Danske forskere har fundet ud af, at Grønland faktisk vokser i takt med den globale opvarmning. Afsmeltning af isen på land betyder nemlig, at der dannes såkaldte delta-områder mange steder langs kysten.

Det sker, når smeltevandet trækker grus og sand med sig på dets vej ud i havet. Gruset og sandet lejres ved kystområderne, og på den måde har Grønlands kyster faktisk fået vokseværk.

Delta-områder skaber problemer

Forskerne har undersøgt 121 kystområder i Grønland, og i deres undersøgelser har de blandt andet sammenlignet flyfotos fra 2. Verdenskrig med nye billeder fra Google Earth.

Årets Danske Forskningsresultat
  • Videnskab.dk's forskningspris.
  • Nominerede resultater vælges ud af Videnskab.dk's redaktion.
  • Prisdysten afgøres ved en læserafstemning, som slutter 2. januar 2018.
  • Læs mere om prisen og kriterier for indstillingerne her.

De har også lavet analyser og modeller for, hvordan et delta udvikler sig over tid. På den måde kunne forskerne se, at der har været relativt få forandringer frem til 1980’erne, hvorefter udviklingen har taget til i fart.

Grønlands nye kystområder er allerede nu et problem for de grønlandske indbyggere, som bor ved kysten og er afhængige af havet til transport og industri.

Delta-områderne kan nemlig lukke fjorde til, og det betyder, at skibe får sværere ved at nå frem til kystbyerne.

Du kan læse mere om studiet i den oprindelige artikel på Videnskab.dk eller læse mere om de øvrige ni nominerede herunder.

Under artiklen kan du også afgive din stemme til den forskergruppe, som efter din mening har fortjent at vinde Årets Danske Forskningsresultat 2017.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.