Nomineret til Årets Danske Forskningsresultat: Grønland vokser i takt med global opvarmning
Selvom isen på Jorden smelter, og verdenshavene stiger, så vokser Grønland. Det har danske forskere vist i et nyt studie. Skal det være Årets Danske Forskningsresultat 2017? Se videoen, og stem i bunden af artiklen.

Det ottende nominerede studie til Årets Danske Forskningsresultat 2017 har vist, at Grønland vokser i takt med den globale opvarmning. (Video: Videnskab.dk)

Det ottende nominerede studie til Årets Danske Forskningsresultat 2017 har vist, at Grønland vokser i takt med den globale opvarmning. (Video: Videnskab.dk)

Man skulle måske tro, at afsmeltning af is på land ville betyde, at et land som Grønland burde blive mindre. Sådan hænger det dog ikke sammen.

Danske forskere har fundet ud af, at Grønland faktisk vokser i takt med den globale opvarmning. Afsmeltning af isen på land betyder nemlig, at der dannes såkaldte delta-områder mange steder langs kysten.

Det sker, når smeltevandet trækker grus og sand med sig på dets vej ud i havet. Gruset og sandet lejres ved kystområderne, og på den måde har Grønlands kyster faktisk fået vokseværk.

Delta-områder skaber problemer

Forskerne har undersøgt 121 kystområder i Grønland, og i deres undersøgelser har de blandt andet sammenlignet flyfotos fra 2. Verdenskrig med nye billeder fra Google Earth.

Årets Danske Forskningsresultat
  • Videnskab.dk's forskningspris.
  • Nominerede resultater vælges ud af Videnskab.dk's redaktion.
  • Prisdysten afgøres ved en læserafstemning, som slutter 2. januar 2018.
  • Læs mere om prisen og kriterier for indstillingerne her.

De har også lavet analyser og modeller for, hvordan et delta udvikler sig over tid. På den måde kunne forskerne se, at der har været relativt få forandringer frem til 1980’erne, hvorefter udviklingen har taget til i fart.

Grønlands nye kystområder er allerede nu et problem for de grønlandske indbyggere, som bor ved kysten og er afhængige af havet til transport og industri.

Delta-områderne kan nemlig lukke fjorde til, og det betyder, at skibe får sværere ved at nå frem til kystbyerne.

Du kan læse mere om studiet i den oprindelige artikel på Videnskab.dk eller læse mere om de øvrige ni nominerede herunder.

Under artiklen kan du også afgive din stemme til den forskergruppe, som efter din mening har fortjent at vinde Årets Danske Forskningsresultat 2017.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.