Nobelpristager Morten Meldal: To indsatser kan give Danmark flere videnskabelige gennembrud
Fremtiden har »simpelthen så meget brug for kemikere«, og det kræver ændringer, hvis vi skal have flere talenter.
morten meldal professor i kemi på københavns rådhus klik-kemi

På Københavns Rådhus fejres store bedrifter med rådhuspandekager. Morten Meldal er den første dansker i 25 år, der modtager en nobelpris. (Foto: Elisabeth Eskildsen)

På Københavns Rådhus fejres store bedrifter med rådhuspandekager. Morten Meldal er den første dansker i 25 år, der modtager en nobelpris. (Foto: Elisabeth Eskildsen)

Morten Meldal, professor i kemi ved Københavns Universitet, har modtaget årets Nobelpris i kemi, og for det er han blevet hyldet på Københavns Rådhus.

Omgivet af familie, venner, kolleger og studerende var der særligt to ting, han gerne ville sige.

Først og fremmest ville han sige tak, blandt andet til Danmarks Grundforskningsfond, der for 20 år siden gjorde det muligt for ham at lave sit prisbelønnede arbejde med den såkaldte klik-kemi-reaktion. 

Hvad er klik-kemi?

Det kan du læse meget mere om i artiklen 'Hvad er klik-kemi?'.

Fondens midler »giver forskere lov til at studere det, de synes er mest spændende at studere, og det var simpelthen det, der gjorde, at vi kunne forfølge det, vi observerede i laboratoriet,« sagde Morten Meldal i sin tale.

Det, han og kolleger observerede, var en kemisk reaktion, der opførte sig helt anderledes, end den burde.

Det viste sig, at de havde opdaget klik-kemien - en metode til hurtigt og effektivt at sætte molekylære byggesten sammen, som var det Lego-klodser. I dag bruges klik-kemi af kemikere verden over. 

Mere fri forskning

Muligheden for at forfølge det uforudsete, spontane og spændende, der sker i laboratoriet, bør alle forskere have ifølge Morten Meldal.

»Derfor har jeg en klar holdning til, at man skal have penge på efterbevilling og ikke på baggrund af ansøgninger,« sagde han til forsamlingen.

Morten Meldal har ved flere lejligheder fortalt om det endeløse slid med at skrive ansøgninger for at få bevillinger til forskning. Han har kaldt det et håbløst Sisyfos-arbejde, der tager alt for meget tid. Tid, der ellers kunne være gået til, ja, forskning.

Derfor efterspørger den danske nobelpristager mere frihed til, at forskere kan bestemme, hvad de vil undersøge. Der mangler muligheder for at følge de spor, der åbenbarer sig undervejs, fordi forskere er afhængige af at leve op til aftalte punkter for at få penge.

Fremtiden har brug for kemikere

Morten Meldals anden pointe var, at børn skal opleve kemi i en meget tidligere alder, end hvad der er tilfældet nu. Mulighederne for at præge børnene og fange deres interesse har aldrig været bedre. 

Eksempelvis med animerede billeder, der »beskriver det kemiske univers, de ikke kan se med øjnene, men som de vil kunne se, hvis vi animerer det for dem,« sagde han videre i talen.

»Børn har en utrolig evne til, at det, de ser, klistrer sig fast. De er i stand til at huske sådan en animering resten af livet,« sagde Morten Meldal, der gerne ser, at kemi bliver et fag på skoleskemaet allerede fra 1. klasse.

»For vi har brug for kemikere. Vi har simpelthen så meget brug for kemikere, og vi får alt for få kemikere ind på Københavns Universitet i forhold til, hvad vi har behov for i fremtiden,« sagde han.

Overborgmester håber på ‘Vingegaard-effekt’

Kemi-professoren fik også pæne ord med på vejen fra overborgmester Sophie Hæstorp Andersen. Hun håber, at prisen vil give medvind til forskningen og naturvidenskaben.

Det er ikke første gang, hun hylder store præstationer med rådhuspandekager, men som hun sagde, har der oftest været tale om sportspræstationer. Som i sommer hvor cykelrytter Jonas Vingegaard vandt Tour de France.

‘Vingegaard-effekten’ fik masser af børn og unge til at melde sig ind i landets cykelklubber efterfølgende.

»Det skabte en kæmpe interesse for at gøre det samme. At kaste sig op på cyklen og lave store bedrifter. Jeg håber, at det her også er startskuddet til, at endnu flere kan se værdien i at få en uddannelse, også inden for forskning og kemi, så vi igen kan fejre en nobelprismodtager,« sagde hun.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk