Ni-årig snublede over million år gammelt fossil
Kilde: 
21 juli 2017

Når man siger, at man kan være heldig at falde over noget, sker det normalt ikke bogstavelig talt. Men for en ni-årig dreng i New Mexico var det præcis det, som hændte i november sidste år, da han tilfældigvis snublede over noget stort – og fandt et fossil med en million år på bagen. 

Det skriver NYTimes.com

Drengen, Jude Sparks, var sammen med sin familie ude at gå tur i byen Las Cruces, da han ville gemme sig for sine to brødre og faldt over fossilet. 

jude sparks fossil

Jude Sparks, der nu er ti år, faldt over Stegomastodonens stødtand, da han ville gemme sig for sine brødre i en leg. Her er han med fossilet. (Foto: Peter Houde, New Mexico State University/New York Times)

Først troede han, det var fossileret træ, mens hans lillebror i stedet mente, det var kæben fra en ko.

Forældrene synes derimod fundet lignede en elefant, og de besluttede at fotografere det ubestemmelige dyr, så de kunne opklare mysteriet senere.

»Det havde en underlig form,« siger Jude Sparks, der nu er blevet ti år, til NYTimes.com. Han fortsætter:

»Jeg vidste bare, at det ikke var noget, man finder overalt.«

Familien havde dog ikke held med at finde et match til fossilet på internettet.

De sendte i stedet en mail til Peter Houde, der er biologiprofessor på New Mexico State University, og han kunne med det samme se, hvad de havde fundet: En Stegomastodon.

udgravning fossil stegomastodon

Biologiprofessor Peter Houde med Sparks-brødrene under udgravningen af den Stegomastodon, de fandt. (Foto: Peter Houde, New Mexico State University/New York Times)

Stegomastodonen var et elefantlignende dyr med lange stødtænder, der levede for omkring 1,2 millioner år siden i især Nordamerika, og ifølge biologiprofessor Peter Houde er det et »meget usædvanligt fund.«

»Vi er virkelig taknemmelige for, at familien kontaktede os, for hvis de ikke havde gjort det og i stedet havde prøvet at grave fossilet frem selv, kunne de have ødelagt det,« siger biologiprofessoren til NYTimes.com og tilføjer:

»Det skal virkelig gøres med stor forsigtighed og den rette viden.«

Nu håber han, at fossilet kan blive udstillet på universitetet, så de lokale kan komme og se det. Byen ligger nemlig ret afskåret, og man skal rejse langt for at se den slags ellers. 

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.