17-årig praktikant hos NASA finder sjælden planet med to stjerner
Kilde: 
14 januar 2020

En 17-årig praktikant hos NASA har efter blot 3 dage på jobbet fundet et uhyrligt sjældent fænomen: En planet, der kredser om to stjerner i stedet for én.

Det skriver NASA i en pressemeddelelse.

NASA søger i øjeblikket efter binære solsystemer i mørket omkring os. Et binært solsystem består af to stjerner i stedet for én – som mange måske kender det fra Luke Skywalkers hjemplanet i Star Wars-filmen A New Hope fra 1977.

Planeten er fundet ved hjælp af satellitten TESS, som i øjeblikket er på jagt efter planeter, der minder om vores egen, skriver NASA.

LÆS OGSÅ: Satelliten TESS giver nyt syn på exoplaneter 

Praktikanten Wolf Cukier, der går i Highschool i New York i USA, fortæller om opdagelsen i en pressemeddelelse fra NASA:

»Jeg så et signal fra et system kaldet TOI 1338. Først troede jeg, der var tale om en stjerneformørkelse, men timingen var forkert. Det viste sig at være en planet.«

Den hidtil uopdagede planet er 1.300 lysår væk og cirka 6,9 gange så stor som Jorden. Planeten har nu fået navnet TOI 1338 b og er blot den 13. af sin slags, der er opdaget, skriver Jyllands-posten.

Det bemærkelsesværdige fund har sikret den 17-årige Cukier en titel som medforfatter på rapporten fra NASA.

Ifølge mediet CBS er det formodentlig ikke det sidste, vi vil høre til den unge stjerne (praktikanten, altså!), der nu håber på at læse enten fysik eller astrofysik ved Ivy League-universiteter i USA.

LÆS OGSÅ: Dødskys: To store stjerner i nærkontakt

LÆS OGSÅ: Planetjæger opdager jordlignende klode og dansende stjerne

LÆS OGSÅ: Keplers aftager: TESS-teleskopet skal finde superjorde

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.