Netværksarrangement: Sådan skaber du begejstring for naturvidenskab på YouTube
Se eller gense det digitale netværksarrangement, hvor fagpersoner diskuterer, hvordan man kan skabe begejstring for naturvidenskabsformidling på YouTube.

Netværksmødet er ét af flere faglige netværksarrangementer, arrangeret af Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling. (Video: Center for Faglig Formidling)

Netværksmødet er ét af flere faglige netværksarrangementer, arrangeret af Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling. (Video: Center for Faglig Formidling)

Torsdag 17. juni 2021 afholdte Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling et fagligt netværksarrangement for fagprofessionelle, der arbejder med YouTube og naturvidenskabsformidling.

Webinaret blev optaget, og du kan se det i sin fulde længde her.

Både DR Viden, som laver indhold til YouTube-kanalen P3 x Viden, og Videnskab.dk, der driver YouTube-kanalen Tjek, præsenterede erfaringer med deres arbejde med at formidle naturvidenskab på YouTube.

P3 x Viden har på ganske kort tid skabt stor begejstring for historier om alt fra teknologiske løsninger på plastikudfordringer til mobiltelefonens udviklingspotentiale.

Dette har de blandt andet gjort ved at tage YouTube som distributionsplatform alvorlig og arbejdet aktivt med eksempelvis deres thumbnails, som sælger videoerne.

I videoen fra arrangementet kan du høre mere om, hvordan de har båret sig ad med at nå ud til så mange med det videnskabelige indhold på YouTube.

Videnskab.dk's YouTube-enhed, hvis oplæg også kan ses i sin fulde længe i videoen, fortæller om deres erfaringer med et YouTube-projekt, der har til formål at formidle forskningsbaseret naturvidenskabelig viden om klimaet.

Her kan du blandt andet høre om, hvordan det store faglige fokus på klima i skoleregi kan spænde ben for at gøre det til underholdningsindhold i unges fritid.

Erfaringerne, som arbejdsgruppen fra Videnskab.dk præsenterer, er også beskrevet i en erfaringsrapport, som kan læses her.

Netværksmøder skal styrke det faglige fællesskab og videndeling

Netværksmødet er blot ét i rækken af flere faglige netværksarrangementer, arrangeret af Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling.

Normalt foregår disse ved fysisk fremmøde, men grundet den verserende COVID-19-pandemi blev netværksmødet afholdt online.

Målet med møderne er at styrke det faglige fællesskab og videndeling på tværs af blandt andet forskere, praktikere og forskellige organisationer, der arbejder med faglig formidling, YouTube, unge med mere.

Vi opfordrer alle, der arbejder med eller gerne vil arbejde med YouTube, til at tilmelde sig Facebook-gruppen for YouTube-nørder.
Her kan du blive en del af det faglige fællesskab og sparre med andre, der også arbejder med YouTube.

Dette arrangement blev afholdt som en del af et projekt, der er støttet af Novo Nordisk Fonden. Læs mere om projektet her.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk