NASA kortlægger Mælkevejen og finder en 'jule-slikstok'
gismo_NASA_mælkevej_gasser

Centrum af vores Mælkevej indeholder gigantiske molekylære skyer. I midten af disse skyer kan man se den fine slikstok-lignende form. (Foto: NASA's Goddard Space Flight Center)

Centrum af vores Mælkevej indeholder gigantiske molekylære skyer. I midten af disse skyer kan man se den fine slikstok-lignende form. (Foto: NASA's Goddard Space Flight Center)

Kilde: 
06 januar 2020

Hvis du ikke allerede er i julestemning, bliver du det måske af dette smukke, storslåede billede af centrum af vores Mælkevej.

Det er forskere hos NASA, som har sammensat billedet, og i midten af billedet ser det ud, som om der er formet en slags sukkerstok - bare af gigantiske molekylære skyer i stedet for dem, vi kender, lavet af sukker. Det skriver NASA på sin hjemmeside.

Billedet er sammensat af flere forskellige, som er taget med hver deres bølgelængde.

Det vil sige, at ét billede har fanget det blå lys, et andet har fanget det røde og så videre. Herefter er billederne lagt ovenpå hinanden. 

LÆS OGSÅ: Galaktisk skønhed: Se kortet over Mælkevejen

Billedet er taget med et instrument, som er konstrueret hos NASA's Goddard Space Flight Center i Maryland. Instrumentet har det mundrette navn: The Goddard-IRAM Superconducting 2-Millimeter Observer - forkortet GISMO. 

Den kosmiske sukkerstok strækker sig over 190 lysår og indeholder lange, tynde tråde af ioniseret gas, som udsender forskellige radiobølger - deraf de forskellige farver. 

gismo_NASA_mælkevej_gasser

Blå og cyan farver viser såkaldt koldt støv, hvor tilblivelsen af stjerne er i sin spæde begyndelse. De røde og orange farver viser synkrotronstråling, som er intens stråling fra hurtige elektroner. Og i det lysende område kaldet Sagittarius A er Mælkevejens gigantiske sorte hul. (Foto: Credits: NASA’s Goddard Space Flight Center)

»GISMO observerer mikrobølger med en bølgelængde på 2 millimeter, og med det kan vi udforske galaksen i overgangszonen mellem infrarød og længere radiobølgelængder,« forklarer Johannes Staguhn, astronom ved Hopkins University og leder af GISMO-teamet ved Goddard. 

GISMO blev brugt sammen med et 30 meter stort radioteleskop, som er placeret i Pico Veleta i Spanien.  

To forskellige studier beskriver det sammensatte billede, og både det ene og det andet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Astrophysical Journal. 

LÆS OGSÅ: Sort hul slynger stjerne ud af Mælkevejen med 1.700 km/s

LÆS OGSÅ: Nu har rumteleskopet Gaia kortlagt Mælkevejen i 3D

LÆS OGSÅ: Er der flere stjerner i universet end sandkorn på Jordens strande?

mtl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.