NASA kan ikke forklare disse bizarre huller i Arktis

Hvad har skabt de store huller i havisen ved Arktis? NASA-forskere har endnu ikke en sikker forklaring. (Foto: John Sonntag/Operation IceBridge.)

Hvad har skabt de store huller i havisen ved Arktis? NASA-forskere har endnu ikke en sikker forklaring. (Foto: John Sonntag/Operation IceBridge.)

23 april 2018

Hvad er det helt nøjagtigt, du ser på det ovenstående billede?

Hvis du kan svare rigtigt, ved du mere end de kloge hoveder hos NASA.

Foreløbig må forskerne nemlig gribe til spekulationer, når de skal forklare hullerne og isformationerne omkring dem, skriver NASA Earth Observatory.

»Jeg er ikke sikker på, hvilken dynamik der kunne føre til halvcirklerne, der omkranser hullerne. Jeg har aldrig før set noget lignende,« siger NASA-forsker Nathan Kurtz ifølge NASA.

Billedet blev taget 14. april 2018, da NASA's luftbårne mission Operation Icebridge overfløj et isdækket område af Beauforthavet ud for den nordcanadiske kyst. 

Billedet blev taget over Beauforthavet ud for kysten i det nordvestlige Canada. (Kort: Google Maps)

»Vi så de her nærmest cirkelrunde formationer i et par minutter i dag. Jeg mindes ikke at have set sådan noget før,« skrev Operation Icebridge-forskeren John Sonntag i sin feltdagbog efter at have taget billedet.

Forskernes primære opgave var at afdække udbredelsen af havis i området, og derfor havde den usædvanlige observation i første omgang ikke førsteprioritet.

Selvom NASA-forskerne ikke føler sig sikre, har flere af dem vovet et bud på, hvad der kan have skabt hullerne og cirkelformationerne rundt om dem.

Måske er hullerne dannet af sæler, så de kan trække vejret.

»De omkransende cirkler er måske skabt af bølger, der skyller ud over sneen og isen, når sælerne når op til overfladen,« siger Walt Meier, der forsker ved det føderale National Snow and Ice Data Center i USA, ifølge NASA.

Men det er også en mulighed, at hullerne bare er dannet af varme strømme under isen.

»Det her (hullerne, red.) befinder sig generelt på temmelig lavt vand, så der er al mulighed for, at det bare er 'varme kilder' eller kildevæld af grundvand, der strømmer ud fra bjergene på land, og som kommer til udtryk i netop dette område,« siger glaciolog Chris Shuman fra NASAs Goddard Space Flight Center ifølge NASA.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.