Siden NASA sendte Curiosity-rumbilen til Mars for tre og et halvt år siden, har den sendt masser af interessante data tilbage til videnskaben. Den har blandt andet fundet bevis på, at der har kunnet eksistere mikroskopisk liv, ligesom den har opdaget en ældgammel sø på den røde planet.
Den sø valgte NASA at få Curiosity til at lave flere undersøgelser på, og de er nu klar med spændende fund. Det skriver JPL.NASA.gov.
Ny undersøgelser af søen viser nemlig, at den har skabt mulighed for, at flere forskellige slags mikroskopisk liv kunne leve side om side.
»Der har været meget forskellige miljøer på samme tid i den samme sø,« siger Joel Hurowitz, der er hovedforfatter på en rapport om fundene og arbejder på Stony Brook University i New York ifølge JPL.NASA.gov.
»Denne type iltet lagdeling er normalt for søer på Jorden, og nu har vi fundet det på Mars. Mangfoldigheden af de miljøer i søen på Mars har kunnet give mange muligheder for forskellige mikrobers overlevelse – inklusiv dem, der lever i iltrige miljøer, iltfattige miljøer, og dem, der lever ved en mellemting af de to miljøer,« fortsætter han.
Som det kan ses på ovenstående tegning, har undersøgelserne vist, at der både var mulighed for iltrige miljøer og iltfattige miljøer og det midtimellem.
Det er stadig uvist, om Mars nogensinde har huset liv, som vi kender det. Men for at undersøge det starter man med at finde ud af, om planeten har haft de rette forhold til at kunne det – som eksempelvis vand.
sj