NASA: 2020 deler førstepladsen som det varmeste år nogensinde målt
NASA Temperaturer Varme

2020 deler førstepladsen med 2016 som det varmeste år nogensinde målt, advarer NASA i en ny analyse. (Foto: Shutterstock).

2020 deler førstepladsen med 2016 som det varmeste år nogensinde målt, advarer NASA i en ny analyse. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
15 januar 2021

Siden slutningen af 1800-tallet, hvor man begyndte at måle gennemsnitstemperaturen på Jorden, er det kun gået en vej: Op.

I 2020 var den globale gennemsnitstemperatur lige så varm som i 2016, der har været det hidtil varmeste år nogensinde målt, lyder det ifølge en analyse fra NASA.

NASA’s Goddard Institute for Space Studies (GISS) bruger perioden 1951 til 1980 som grundlinje for at sammenligne med andre år. Her var 2020 i gennemsnit 1,02 grader varmere end resten af årene denne periode.

NASA Temperaturer Varme

Jordens gennemsnitlige temperatur er gået i vejret siden slutningen af 1800-tallet. På omkring 140 år er det blevet 1,2 grader varmere. (Foto: NASA GISS/Gavin Schmidt).

Faktisk tyder målingerne på, at 2020 var en anelse varmere end 2016, men på grund af den statistiske usikkerhed kan det ikke endeligt afgøres. Derfor kalder NASA det uafgjort mellem de to årstal.

»De seneste syv år har været de varmeste år nogensinde målt, hvilket sætter en streg under, at det bliver varmere og varmere,« siger direktøren i GISS, Gavin Schmidt, og fortsætter:
 
»Det er i virkeligheden ligegyldigt, om et år slår varmerekord eller ej. Det vigtigste er at se på det tingene i et længere perspektiv. Hvis menneskeheden fortsætter med at påvirke klimaforandringer, vil temperaturen kun fortsætte med at stige«.
 

I denne video fra NASA kan du se, hvordan temperaturen på Jorden er steget:

Det er især udledningerne af drivhusgasser, der har sendt temperaturen i vejret. De stigende temperaturer medfører blandt andet højere vandstande, mere intense hedebølger og sværere vilkår for dyr og planter, der har svært ved at tilpasse sig de nye forhold.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.