Fanget på video: Mystisk bille går på undersiden af vandoverflader

Det ser ikke ud af meget i et stillestående billede, men i videoen nedenfor er det tydeligt, at billen her ikke er helt almindelig. (Foto: John Gould)

Det ser ikke ud af meget i et stillestående billede, men i videoen nedenfor er det tydeligt, at billen her ikke er helt almindelig. (Foto: John Gould)

Kilde: 
08 juli 2021

Mange insekter kan gå på vand, da de er for lette til at bryde overfladespændingen, men aldrig før er det blevet dokumenteret, at et insekt går på undersiden af vandoverfladen.

Indtil nu, hvor den australske adfærdsbiolog John Gould ved et rent tilfælde opdagede en bille af endnu ukendt art løbe på undersiden af den pøl, hvor han ledte efter haletudser.

Det skriver Live Science.

Ved første øjekast troede John Gould, at billen, som andre forskere foreslår tilhører den taksonomiske familie Hydrophilidae, blot var faldet i vandet og flød på ryggen.

Men ved et nærmere kig så han, at billen faktisk sad fast på undersiden af vandoverfladen og tilsyneladende løb ganske ubekymret rundt.

En video af den fornuftstrodsende bille, der skutter henunder vandoverfladen. (Video: John Gould/Science News)

»Billen gik ubesværet rundt langs undersiden af vandets overflade, med bunden i vejret. I ny og næ stoppede den, hvorefter den traskede videre, som om den gik på enhver anden fast landoverflade,« fortæller John Gould til Live Science.

Ikke blot kan billen bevæge sig på undersiden af vandet, men også stå stille der.

»Det betyder, at den kan forblive på vandoverfladen uden at bruge noget energi i modsætning til større dyr, som bevæger sig over vand, såsom firben, der er nødt til at løbe for ikke at synke i. Denne evne betyder måske, at billen kan undgå rovdyr ved at minimere den støj, den laver, mens den forholder sig stille,« siger John Gould.

Hvordan billen gør dette, ved forskerne endnu ikke, men en luftboble på billens mave er måske en ledetråd. Små, hårlignende strukturer på billens krop gør måske, at den kan fange luftbobler på dens krop, og luftboblerne giver opdrift, som gør det muligt for billen at klynge sig til vandoverfladen.

John Gould og hans kolleger har offentliggjort deres forskning i tidsskriftet Ethology.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.