Mysterium ved vraget af Titanic er løst

Den nye 2022 Titanic Expedition har fundet et nyt tæt økosystem ikke langt fra Titanic-vraget. (Video: OceanGate Expeditions)

Den nye 2022 Titanic Expedition har fundet et nyt tæt økosystem ikke langt fra Titanic-vraget. (Video: OceanGate Expeditions)

28 oktober 2022

For 110 år siden sank det ikoniske skib Titanic, og 70 år senere blev skibsvraget fundet på 3.700 meters dybde på bunden af det nordlige atlanterhav. 

En dybde, som vi mennesker sjældent bevæger os ned på. Men for 26 år siden besøgte og udforskede dybdedykker og dykpilot Paul Henry Nargeolet vraget af Titanic på en af flere ekspeditioner til Titanic-stedet, som han ledede. 

Titanic vrag hvorfor hæver man det ikke bare

Titanic var 269 meter langt og 28 meter bredt. Skibet vejede 46.000 ton og var i 1912 det største skib, der nogensinde var blevet bygget. (Foto: Shutterstock)

På ekspeditionen registrerede den kendte Titanic-dykker et signal på sit ekkolod, der er en teknologi, som kan registrere havdybder og objekter ved hjælp af lydimpulser. Noget ikke langt fra Titanic var registreret, men hvad det var, står først klart nu efter mere end to årtiers spekulationer.

Det afslører OceanGate Expeditions, som har stået for den nye Titanic-ekspedition.

»Vi vidste ikke, hvad vi ville finde. Jeg har forsøgt at få chancen for at udforske det her store objekt, som vi registrerede på vores ekkolod for så længe siden. Derfor var det fantastisk at udforske området og finde de her fascinerende vulkanske formationer, som vrimler med liv,« fortæller Paul Henry Nargeolet, der var med på ekspeditionen.  

Det signal, som blev opfanget for 26 år siden, viser sig altså at være et undersøisk økosystem på en bjergart af størknet magma, som vi ikke har kendt til før nu. Økosystemet ligger på en dybde af 2.900 meter nær vraget af Titanic. 

Store og små koraller og svampe fra den nyopdagede Nargeolet-Fanning Ridge nær Titanic-vragstedet. (Foto: OceanGate Expeditions)

»Denne opdagelse vil forbedre vores måde at tænke på biodiversiteten i afgrunden. De vulkanske formationer, der tilsyneladende består af basalt, er bemærkelsesværdige, og vi er overraskede over mangfoldigheden og tætheden af svampe, bambuskoraller, andre koldtvandskoraller, hummere og fisk, der trives på 2.900 meters dybde i Nordatlanten,« siger OceanGate Ekspeditionens chefforsker, Steve W. Ross.    

»Afdækningen af det her hidtil ukendte økosystem giver mulighed for at sammenligne med hav-biologien på og omkring Titanic. Variationen af livsformer, koncentrationen af liv og de overordnede økosystemer kan variere mellem Titanics dybe kunstige rev og det her naturlige dybe rev, som vi har fundet,« forklarer han. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.