Mysterium løst: Fortidsuhyre med naturstridigt lang hals levede i vand
Tanystropheus lang hals levede i vand

Reptilet Tanystropheus levede for 242 millioner år siden, i en tid hvor dinosaurerne på land først lige var begyndt at dukke frem, og hvor havene var hjemsted for gigantiske reptiler. (Illustration: Shutterstock)

Reptilet Tanystropheus levede for 242 millioner år siden, i en tid hvor dinosaurerne på land først lige var begyndt at dukke frem, og hvor havene var hjemsted for gigantiske reptiler. (Illustration: Shutterstock)

Kilde: 
07 august 2020

Siden fossilerne fra reptilet Tanystropheus blev fundet og beskrevet i midten af 1800-tallet har den langhalsede fætter været et mysterium for forskerne.

Uhyret var seks meter lang og havde en hals på tre meter. Hvordan kunne sådan en skabning bevæge sig omkring?

Svaret er: Den levede i vand, skriver Field Museum, Chicago, USA, i en pressemeddelelse.

Det er i hvert fald konklusionen i et nyt studie udgivet i tidsskriftet Current Biology. 

I studiet har forskerne ved hjælp af CT-skanningsteknik genskabt uhyrets kranium, og på baggrund af det konkluderer de, at den levede i vand.

»Jeg har studeret Tanystropheus i 30 år, så det er ekstremt tilfredsstillende at få afmystificeret disse skabninger,« siger palæontolog Olivier Rieppel ved Field Museum i Chicago i pressemeddelelsen.

Han er medforfatter på den videnskabelige artikel om studiet.

tanystropheus_longobardicus lang hals levede i vand

Fossil af Tanystropheus på Paleontology Museum i Zurich. (Foto: GhedoghedoCC BY-SA 3.0)

Udover dyrets levevis har det hidtil også undret forskerne, at Tanystropeus-fossilerne optrådte i så forskellige størrelser.

Nogle var fra dyr på op til seks meter, mens andre kun var omkring en meter, men med samme bygning med meget lang hals.

Forskerne mente, at de små fossiler måtte stamme fra Tanystropeus' unger.

Den antagelse debunker det nye studie. De små eksemplarer af havuhyrerne var også voksne, men stammer fra en anden art med samme kropsbygning.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.