Mysteriet om bizar, bælgøjet blæksprutte er løst

(Video: New Scientist)

Kilde: 
14 februar 2017

Dybhavsblæksprutter af slægten Histioteuthidae peger deres ene, enorme, udbulende øje opad for at opdage silhuetter af byttedyr. Samtidig vender de det andet, mere normale, øje nedad for at opdage selvlysende organismer i mørket.

Det viser forskning fra Duke University i USA ifølge newscientist.com.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Squid

Blæksprutterne lever mellem 200 og 1000 meter under havets overflade. (Foto: Kate Thomas/New Scientist)

Hidtil har forskerne ikke vidst med sikkerhed, hvorfor Histioteuthidae-blæksprutterne har både et stort og et lille øje.

Men efter at have gennemgået 161 videoer af blæksprutterne fra 26 års optagelser føler forskerne sig nu sikre på, at blæksprutterne bruger deres forskellige øjne til at opdage forskellige typer byttedyr.

LÆS OGSÅ: Uhyggelyg lygtefisk filmet for første gang på dybt vand 

Blæksprutterne lever mellem 200 og 1000 meter under havets overflade, hvor der kun er meget lidt lys.

På videoerne kan man se blæksprutterne svømme med halen pegende opad, men tiltet til den ene side, sådan at det største øje hele tiden kigger opad.

På baggrund af målingerne kunne de amerikanske forskere også beregne, at et øje har fordel ved at være stort, når det peger opad mod lyset, men at det ikke får samme gevinst, hvis det kigger nedad mod mørket.

»Det giver dig forklaringen på, hvorfor dette træk kan have udviklet sig,« siger marinbiolog Kate Thomas fra Duke University til newscientist.com.

Forskerne mener, at blæksprutterne bruger kæmpeøjet til at opdage silhuetter af byttedyr. (Foto: Sonke Johnsen/New Scientist)

LÆS OGSÅ: Nååhr! Storøjet, nuttet blæksprutte charmerer forskere

LÆS OGSÅ: Robotten Octobot ligner en blæksprutte og er lige så blød

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.